Takaisin

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 10.1.2022

Pohjois-Savon alueen koronaepidemiatilanne jatkuu voimakkaana. Valtaosa tartunnoista on todettu alle 30-vuotiailla. Tartunnoissa ei ole enää todettavissa jäljitettäviä ketjuja, vaan tartunnan voi saada tunnistettujen tartuntaketjujen ulkopuolelta ja se leviää perhe- ja tuttavapiirissä myös rokotettuihin.

Sairaalahoidon tarve ei ole kuitenkaan lisääntynyt, koska jo kaksi rokoteannosta suojaa erinomaisen hyvin vakavalta tautimuodolta. Kolmansien rokoteannosten antama suoja on erityisen tärkeä yli 60-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille. Riskiryhmään kuulumattomat ja alle 60-vuotiaat kaksi kertaa rokotetut eivät todennäköisesti hyödy kolmansista rokoteannoksista yhtä merkittävästi, varsinkaan ennen kuin toisesta annoksesta on kulunut viisi kuukautta. Myös ensimmäisen rokoteannoksen saaneiden määrän lisääntyminen vähentää sairaalahoidon tarvetta.

Testaaminen ja jäljitys ovat ruuhkautuneet, kotitestiä ja omaehtoista eristäytymistä suositellaan

THL:n uusien ohjeiden mukaisesti koronaoireisen ei ole aina tarpeen hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiä varten. Jos oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hän voi tehdä antigeenikotitestin. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää kontakteja.

Päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa koronaviruksen leviämistä estetään kuten muitakin hengitystieviruksia. Tärkeitä asioita ovat käsien pesu, tehostettu yskimis- ja niistämishygienia sekä maskien käyttö. Tärkeintä on, että sairaana jäädään kotiin. Opetukseen tullaan vasta kun oireet ovat väistyneet, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä keskusteli alustavasti rajoituksista ja vastaa AVI:n pyytämään lausuntoon tiistaihin 11.1.2022 mennessä. Alueella voimassa olevat rajoitukset ovat nähtävillä AVI:n verkkosivuilla ja ne päivittyvät kuluvan viikon aikana.