Takaisin

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 17.5.2021

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on epidemian suhteen perustasolla. Koronan ilmaantuvuus on jatkanut laskuaan ollen edeltävän kahden viikon ajalta 6,2 /100 000 asukasta. Joitakin positiivisia löydöksiä on todettu maahan tulijoilla.

Voimassa olevat alueelliset suositukset eivät muutu

Valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella ei ole voimassa lisärajoituksia. Alue siirtyi viikko sitten perustason maskinkäyttösuositukseen. Muutoksen mahdollistaa epidemian laantumisen jatkuminen alueellamme, rokotusten eteneminen sekä epidemian kausivaihtelun suoma edullinen tilannearvio.

Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

  • Joukkoliikenteessä
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Myös perustasolla kasvomaskia on kuitenkin hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa eikä turvavälin (2 m) pitäminen onnistu.

Koronatestiin tulee edelleen hakeutua pienissäkin oireissa, joita voi olla vaikea erottaa siitepölyallergian oireista.

Matkailuun liittyy riski uusien varianttien tulosta alueelle

Maahaan tulijoille suositetaan omaehtoista karanteenia ja koronatestiä. Matkalta palaavaa ei tarvitse ohjata testiin,

  • jos hänellä on esittää negatiivinen tulos enintään 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta koronavirustestistä (PCR- tai antigeenitesti) tai
  • luotettava todistus sairastetusta COVID-19-infektiosta

Matkustajat ohjataan vielä toiseen koronavirustestiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahantulosta. Testausohje koskee toistaiseksi myös rokotettuja. Jos matkustaja oleskelee maassa alle 72 tuntia tai jos matkustaja on sairastanut COVID-19-infektion, 72 tunnin testiin ohjaamista ei tarvita.

Kausityöntekijöille on omat ohjeensa maa-ja metsätalousministeriön sivuilla.

Aluehallintovirasto AVI on päivittänyt yleisötilaisuuksia koskevan rajoituksensa

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivitettyä ohjetta. Määräys on voimassa 17.6.2021 saakka.