Takaisin

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 22.11.2021

Pohjois-Savon alueen koronaepidemiassa on tapahtunut käänne huonompaan, ilmaantuvuuden ollessa 126,7 per 100 000 ihmistä. Suurin osa tartunnoista on kuitenkin todettu koronavirukselle altistuneiden henkilöiden seulonnoissa. Tartuntoja todetaan etenkin perhepiirissä eikä jäljitys ole yksittäisiä kuntia lukuun ottamatta merkittävästi kuormittunut. Jätevesiseurannan tilanteessa ei ole muutosta aiempaan.

Pohjois-Savossa rokotekattavuus on valtakunnallista keskiarvoa parempi. Erikoissairaanhoito tai tehohoito eivät ole kuormittuneita. Niiden ei myöskään ennakoida kuormittuvan, koska valtaosa viimeaikaisista tartunnoista on todettu lapsilla ja nuorilla, joiden taudinkuva on ollut pääsääntöisesti hyvin lievä.

Sairaanhoitopiiri ei ole leviämisvaiheessa

Sairaanhoitopiirin epidemiatilanne ei täytä nykyisiä leviämisvaiheen kriteereitä eikä tarvetta esimerkiksi ravintolarajoituksille ole.

Nykyisessä epidemiatilanteessa tärkein vakavan taudin torjuntakeino on koronarokotus. Epidemian leviämisen osalta tärkeitä torjuntakeinoja ovat myös hyvä yskimis- ja käsihygienia sekä maskin käyttö, kun turvavälejä ei pystytä ylläpitämään. Hengitystieoireisena on tärkeää välttää muiden altistamista tartunnalle.

Kotitestejä kannattaa käyttää

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittelee vahvasti kotitestien tekemistä altistuneilta, joilla on hengitystieinfektion oireita. Kotitestiä kannattaa käyttää myös tilanteissa, joissa perheen lapsilla tai nuorilla ilmenee hengitystieinfektion oireita. Kotitestien avulla on mahdollista päästä nopeasti mahdollisen ryvästymän jäljille ja ne auttavat erottamaan koronaviruksen aiheuttamat infektiot muista tällä hetkellä hengitystietartuntoja aiheuttavista viruksista. Vakavista hengitystietulehduksen oireista kärsivien tulee ottaa yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen.