Takaisin

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 22.2.2021

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueen koronaepidemiatilanne on rauhoittunut edelleen. Koko sairaanhoitopiiri on epidemian suhteen perustasolla ja voimassa olevat suositukset ja rajoitukset jatkuvat ennallaan. Maskin käytön osalta koordinaatioryhmä suosittaa edelleen jatkamaan kiihtymisvaiheen maskinkäyttösuositusta.

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Valtakunnallisten suositusten ja rajoitusten lisäksi myös perustasolla olevilla alueilla suositellaan etätyötä.

Karanteeniohjeita on noudatettava ja koronatestiin on mentävä, jos oireita tulee

Koronavirukselle altistuneet määrätään karanteeniin, joka on yksi tärkeimmistä keinoista estää epidemian leviäminen. Lisäksi kaikkien, joilla on vähäisiäkään koronainfektion oireita, tulee hakeutua testiin.

Oman kunnan nettisivuilta kannattaa jo etukäteen selvittää miten ja missä testaaminen tapahtuu. Lieväoireisten ei tule hakeutua testiin yöaikaan vaan odottaa seuraavaan aamuun. Viikonlopun yli ei kuitenkaan tule odotella vaan käydä testissä päiväsaikaan oman kunnan testipisteessä tai KYSin edustan Kontissa, joka palvelee koko sairaanhoitopiiriä viikonloppuisin. Jos oireet pahenevat (esim. hengitys vaikeutuu ja nousee korkea kuume) tulee hakeutua päivystykseen, vaikka ensimmäinen testitulos olisi ollut negatiivinen.

Hiihtoloma lisää matkailua myös Pohjois-Savon alueella. Mikäli ilmaantuu koronaan viittavia oireita, tulee ennen lähtöä hakeutua testiin. Jos on jo matkalla ja oireita ilmaantuu, tulee hakeutua koronatestiin, ja olla omaehtoisessa karanteenissa, kunnes testitulos saadaan. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ikäihmisten ja riskiryhmäläisten suojaamiseen mahdollisten alueelle suuntautuneiden vierailujen tai matkojen aikana.

Ulkomaille matkustamista ei suositella, kotimaahan palaavilta matkustajilta kerätään yhteystiedot ja heidät ohjataan testiin. Maahantulopisteellä terveysviranomaiset kysyvät todistusta ennakkoon otetusta testistä ja ohjaavat tarvittaessa testiin. Lisäksi he keräävät yhteystietoja, jotta oleskelu- tai asuinkunnan tartuntatautilääkäri voi ohjata testiin 72 tunnin päästä sekä antaa lisää tietoa. Testaus ja tietojen luovuttaminen ovat vapaaehtoisia.