Takaisin

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 3.1.2022

Pohjois-Savon alueen koronaepidemiatilanne on edelleen kiihtynyt, ilmaantuvuus on nyt lähes 400 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten testitulosten osuus testatuista on 13. Eniten koronatartuntoja on todettu Kuopiossa, Varkaudessa ja Iisalmessa. Tilanne vaihtelee voimakkaasti kunnittain, joissakin kunnissa on todettu vain yksittäisiä tapauksia.

Viime viikolla suurin osa tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla, 50-70-vuotiailla tapauksia on todettu huomattavasti vähemmän. 75 vuotta täyttäneillä on todettu ainoastaan yksittäisiä tapauksia. Ikäjakauman vuoksi sairaalahoidon tarve ei ole lisääntynyt tartuntojen lisääntymisen myötä. 70 vuotta täyttäneistä noin 55 prosenttia on saanut jo kolmannen rokoteannoksen.

Testaaminen ja jäljitys ovat ruuhkautuneet, kotitestiä ja omaehtoista karanteenia suositellaan

THL:n uusien ohjeiden mukaisesti koronaoireisen ei ole aina tarpeen hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiä varten, vaan lieväoireisia ohjeistetaan tekemään kotitesti. Kotitestin positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen eristyspäätös. Positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja. Myös lapsen voi testata kotitestillä. Kotitestin positiivinen tulos on joissain tilanteissa tarpeen varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Lue THL:n sivuilta lisää, miten toimia, kun lapselle tai nuorelle tulee koronaoireita: Lapset ja koronavirus

Riskiryhmiin kuuluvien ja raskaana olevien sekä niiden, joilla on puutteellinen rokotesuoja, tulee hakeutua terveydenhuollon testattavaksi.

Maskin käyttöä suositellaan kouluissa 4. luokasta ylöspäin

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskia käyttöä aina, kun etäisyyksiä ei voida ylläpitää. Ryhmä suosittelee maskin käyttöä myös koulujen työntekijöille sekä 4. luokan ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.

Koronarokote vähentää viruksen leviämistä

Koronavirusrokote antaa erinomaisen suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Tauti aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion, jonka voimakkuus voi vaihdella oireettomasta erittäin vakavaan, jopa tehohoitoa vaativaan tilaan. Tämän johdosta on erittäin tärkeää, että vakavan taudin riskiryhmiin kuuluvat ottavat rokotukset. Jo kaksi rokotetta antaa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Kolmansia annoksia THL suosittelee kaikille 60 vuotta täyttäneille ja nuoremmille riskiryhmiin kuuluville.

Koronarokotus ei poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, mutta se lyhentää viruksen erittymistä ja siten vähentää viruksen leviämistä ihmisestä toiseen.