Takaisin

Alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä tiedottaa 6.10.2021

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin COVID-19 ilmaantuvuus on säilynyt korkealla tasolla, ollen 161,2 per 100 000 asukasta. Uudet tapaukset ovat yhä edelleen todettu pääsääntöisesti nuorten (20-24 v) keskuudessa Kuopiossa. Myös Siilinjärvellä tapaukset ovat kuluneen viikon aikana selvästi lisääntyneet. Muissa alueemme kunnissa on todettu vain yksittäisiä koronatapauksia.

Terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys ei ole ollut uhattuna, mutta tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa. Näin ollen karanteeniin asettaminen voi viivästyä ja uhka epidemian leviämisestä kasvaa.

Eristys- ja karanteenimääräyksiä noudatettava

Koronakoordinaatioryhmä vetoaa voimakkaasti siihen, että kaikki noudattavat eristys- ja karanteenipäätöksiä. Niiden rikkominen on rangaistava teko. Lisäksi koronakoordinaatioryhmä muistuttaa, että tartuntatautilaki velvoittaa tartunnan saaneita ilmoittamaan tarvittavat altistumistiedot tartuntatautiviranomaiselle. Tietojen salaaminen voi johtaa epidemian entistä pahempaan leviämiseen.

Rokotus suojaa vakavalta taudilta

Ryhmä suosittaa vahvasti koronarokotteen ottamista. Se on myös riskiryhmäläisille tehokas keino välttyä vakavalta taudilta. Kun rajoituksia on löysätty ja koronatartuntoja on alueella aiempaa selvästi enemmän, on tartunnan mahdollisuus suurempi. Rokotetun riski saada vakava tauti on kuitenkin hyvin pieni.

Koronakoordinaatioryhmä suosittaa vahvasti maskin käyttöä sisätiloissa

Maskia tulee käyttää sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maskin käytön merkitys korostuu silloin, jos ei ole vielä saanut täyttä rokotesuojaa. Merkittävän riskin tilaisuuksissa maskia tulisi aina käyttää. Tällaisia ovat mm. sisätiloissa järjestettävät massakonsertit ja urheilutapahtumat. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.

Koska epidemia edelleen jatkuu voimakkaana Kuopiossa ja tapausmäärät jatkavat kasvuaan myös Siilinjärvellä, koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että maskia käytettäisiin myös pienen ja kohtalaisen riskin tapahtumissa ja toiminnoissa kuten kaupoissa, sisätilojen kulttuuri- ja urheilukatsomoissa, sisäliikuntatiloissa, joukkueurheilussa ja liikennevälineissä. Opetustilanteisiin liittyvä suositus on parhaillaan päivitettävänä ja tulee osaksi THL:n ja OKM:n suositusta.