Takaisin

Covid-19 rokotusten eteneminen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä

Kunnat järjestävät koronarokotukset ja tiedottavat asukkailleen, missä ja milloin rokotuksen voi ottaa. Rokotusvuorosi lähestyessä saat tarvittaessa tarkempia tietoja omasta terveyskeskuksestasi tai työterveyshuollosta.

THL on tuottanut Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää kuullen listauksen, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille henkilöille. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon ja sen tavoitteena on tarjota koronarokotteita mahdollisimman oikeudenmukaisessa järjestyksessä niitä eniten tarvitseville.

Alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille tarkoitettua AstraZenecan rokotetta saadaan lähiviikkojen aikana niin vähän, että se toimitetaan kokonaisuudessaan kuntiin, jossa rokotukset aloitetaan riskiryhmiin kuuluville esim. ikäryhmästä 68-70. Siinä vaiheessa, kun iäkkäät riskiryhmäläiset on rokotettu, voidaan edetä työikäisiin riskiryhmäläisiin ja tästä kunnat ja KYS tiedottavat. Tällöin myös työterveyshuolto voi osallistua rokotuksiin.

Ikä on tärkein riskitekijä

Tällä hetkellä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä Comirnaty-rokotteella (Pfizer/Biontech) rokotetaan yli 70-vuotiaita kotihoidon piirissä olevia asukkaita. Esimerkiksi Kuopiossa on kotihoidon piirissä n. 1600 asukasta ja heistä on rokotettu n. 500. Loppujen rokottamisessa menee useita viikkoja.

Sen jälkeen siirrytään rokottamaan kotona asuvia yli 90-vuotiaita ja heti perään muita ikäihmisiä alenevassa ikäjärjestyksessä. Rokotukset etenevät rinnakkain Pfizer/Biontechin (yli 70v) ja AstraZenecan (18-69-vuotiaat, riskiryhmäläiset) rokotteilla. Muun väestön rokottaminen voi alkaa, kun edellä mainitut ryhmät on pääsääntöisesti rokotettu

Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia:

  • 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet*                
  • 75–79-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet *
  • 70–74-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet* 
  • alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus**
  • alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus.
  • riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat rokotetaan vanhimmasta ikäryhmästä alkaen.
  • ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski saada vakava koronavirustauti, joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

 

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään: 

  1. vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet
  2. vakavalle koronavirustaudille altistavat sairaudet.
  • Näistä ryhmistä rokotetta tarjotaan ensin ryhmälle 1 ja sen jälkeen ryhmälle 2. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti iän mukaisessa järjestyksessä.