Takaisin

Dosentti Rauno Harvimalle lääkintöneuvoksen arvonimi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 11.12.2020 arvonimiä 57 henkilölle. Lääkintöneuvoksen arvonimen sai tänä vuonna neljä henkilöä, joista yksi on KYSin ihotautien klinikkaylilääkäri Rauno Harvima.

Muut lääkintöneuvoksen arvonimen saajat ovat Karpakka Jarmo Antti, lääketieteellinen johtaja, dosentti, lääketieteen tohtori, Helsinki, Miettinen Ari Kyösti, toimitusjohtaja, dosentti, lääketieteen tohtori, Lempäälä, Salonen Harri Kalervo, toimitusjohtaja, lääketieteen tohtori, Jalasjärvi.

Tuore lääkintöneuvos Rauno Harvima on tuplatohtori ja myös tupladosentti. Hän on Itä-Suomen yliopiston lääketieteellisen biokemian dosentti (myönnetty vuonna 1990) ja Ihotautien ja allergologian dosentti (myönnetty vuonna 2001).  Harvima on ollut aktiivisesti kehittämässä potilashoitoa osallistumalla lukuisiin Faasi-III kliinisiin kansallisiin ja pääosin kansainvälisisiin monikeskustutkimuksiin lääkäritutkijana ja osassa päätutkijana.

Perustutkimustyö alkoi jo lääketieteen ensimmäisellä vuosikurssilla yhdessä kurssikaveriveljen, nykyisen ihotautien professori Ilkka Harviman kanssa. Vuonna 1984 toisen opiskeluvuoden jälkeen Harvimalle tarjoutui tilaisuus välivuotta opiskelussa pitäen lähteä arvostettuun UCSF:n ihotautien tutkimuslaboratorioon San Franciscoon vierailevaksi tutkimusbiokemistiksi.

Vuonna 1989 opiskelun lopun ohessa syntyi ensimmäisen väitöskirjan lisäksi myös ensimmäistä dosentuuria varten olevat julkaisut. Heti seuraavana vuonna valmistumisen jälkeen Harvima vietti postdoctoral fellow -tutkijavuoden Virginiassa. Erikoistumisvaiheen lopussa hän haki lisäoppia laseroinneista ja dermatokirurgiasta HYKS:ssa. Harviman toinen FT-väitöskirja valmistui vuonna 1999.

Lisäksi hänen työhön on kuulunut perusopetus ja väitöskirjatyön, syventävien opintojen, gradujen ohjaukset, dosentuurilausunnonanto, väitöskirjan esitarkastustyö, laboratoriotyöskentelyssä pätevyys suljettujen ja avoimien säteilylähteiden käyttöön mahdollistaen isotooppien käytön (lähinnä tritium, hiili-14) tutkimustyössä. Julkaisuluettelossa hänellä on noin 130 nimikettä, joista vajaa 70 on peer review –julkaisua.

Harvima on toiminut ihotautien pysyvänä asiantuntilääkärinä Valvirassa vuosina 2011-2020. Hän on lupautunut jatkamaan uudella 5-vuotiskaudella vuosina 2021-2025 ns. ad hoc- ihotautien asiantuntijalääkärinä. Harvima on toiminut pysyvänä ihotautien asiantuntijalääkärinä myös Potilasvahinkolautakunnassa 3-vuotiskauden vuosina 2018-2020 ja on lupautunut jatkamaan uuden 5-vuotiskauden vuosina 2021-2025. Lisäksi hän on toiminut vuosien varrella lukuisia kertoja ihotautien asiantuntijalääkärinä yksittäistapauksissa mm. Kuluttajariitalautakunnalle, Potilasvakuutuskeskukselle ja AVI:n eri yksiköille.

Yksityiselämästään lääkintöneuvos Harvima paljastaa, että hän jäi leskeksi vuonna 2018 ja asuu 13-vuotiaan poikansa kanssa. Harrastuksena hänellä on museoajoneuvot, joista erityisesti sydäntä lähellä ovat Shelbyt ja Mustangit. Museoajoneuvoja hänellä itsellään on kuusi kappaletta ja hän on myös saanut museoajoneuvotarkastajan oikeuden.

Kuriositeettina Harvima mainitsee, että hänellä on kaksi kappaletta vuosimallin 1971 Shelby Europa avoautoja. Erityisen näistä tekee se, että näitä Shelby Europa -autoja valmistettiin alun perin vain yhdeksän auton sarja, joista vain kaksi avomallina.

Minulla on molemmat ainoat tämän malliset alun perin valmistetut autoyksilöt koko maailmassa, Harvima iloitsee.

Harviman motto: ”Menestys ennen työntekoa esiintyy vain sanakirjassa”.