Takaisin

Ennenaikainen adrenarke ei vaikuta suuresti tyttöjen aikuispainoon

Ennenaikaisen adrenarken läpikäyneet suomalaiset tytöt tulevat aikaisemmin murrosikään ja ovat murrosiässä pidempiä ja painavampia kuin ikätoverinsa. Aikuisikään mennessä ero ikätovereihin kuitenkin tasaantuu, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jani Liimatan väitöstutkimus.

Adrenarke kuuluu lapsuusiän normaaliin kehitykseen ja sillä tarkoitetaan lisämunuaiskuoren kypsymisestä johtuvaa miessukupuolihormonien erityksen lisääntymistä. Tämä saa aikaan aikuistyyppistä kainalohikoilua, aknemuutoksia, ihon ja hiusten rasvoittumista sekä kainalo- ja häpykarvoituksen ilmaantumista. Adrenarkea pidetään ennenaikaisena, jos muutokset ilmaantuvat tytölle ennen kahdeksan tai pojalle ennen yhdeksän vuoden ikää.

Lääketieteen lisensiaatti Jani Liimatan väitöskirja Premature adrenarche: androgen bioactivity, natural course, and long-term outcome tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Päivi Miettinen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Jarmo Jääskeläinen Itä-Suomen yliopistosta.

 

Aika ja paikka: 16.11.2018 klo 12, CA102, Canthia, Kuopion kampus, Itä-Suomen yliopisto