Takaisin

Findery-tapahtumassa kysyntä ja tarjonta kohtasivat toisensa

Helmikuun alussa KYSin Kaarisairaalassa pidetty Living Labin järjestämä Findery-tapahtuma herätti toivottua keskustelua yritysten ja terveysalan ammattilaisten välillä. Syntyi tärkeitä kontakteja, joista hyötyvät kaikki.

Tapahtumassa oli mahdollisuus tutustua kolmen tuotekehityksen eri vaiheessa olevan yrityksen innovaatioihin. Yksi yrityksistä oli kuopiolainen, vuonna 1977 perustettu Medikro Oy. Sen perustaja, kuopiolaislähtöinen Mikko Eloranta, kehitti ja valmisti maailman ensimmäisiin lukeutuvan tietokonepohjaisen spirometrin vuonna 1980, mikä teki yrityksestä alansa uranuurtajan. Vuonna 1996 syntyi puolestaan maailman pienin tietokonepohjainen kardiovaskulaarinen autonomisen toiminnan mittausjärjestelmä yhteistyössä NASA:n kanssa.

– Laitteita tehtiin kaiken kaikkiaan kahdeksan, joista osa päätyi MIR-avaruusasemalle. Niiden kehittäminen oli haastavaa, mutta samalla myös varsin antoisaa, sanoo Medikro Oy:n kotimaan myyntipäällikkö Jari Piirainen.

Yrityksen uusin tuote on tällä hetkellä astman ja COPD:n seulontaan suunniteltu Medikro Duo –laite.

– Tavoitteenamme on saada nyt puolitoista vuotta markkinoilla ollut Medikro Duo testaukseen. Uskomme, että Living Lab -palvelun kautta meidän on mahdollista saada tarvitsemaamme asiakaspalautetta laitteen käyttäjiltä. Lisäksi Finderyn tyyppiset tilaisuudet, missä voimme kertoa tuotteestamme alan ammattilaisille ja saada heiltä palautetta, ovat tervetulleita.

Palautteen kerääminen tiivistämällä yritys-sairaala –yhteistyötä ja alan uusien innovaatioiden esitteleminen hoitotyön ammattilaisille ovat muun muassa niitä toimia, mihin Living Lab palvelullaan pyrkii. KYSin tutkimus- ja innovaatiojohtaja Esko Vanninen sanoo, että Living Lab ja Findery mahdollistavat organisaation liikkumisen yritysrajapinnassa, mikä antaa tilaisuuden vaikuttaa mahdollisesti tulevaisuudessa käytössä olevien tuotteiden ja toimintamallien kehittämiseen.

– Aiemmin olleet vastaavat tapahtumat ovat herättäneet kiinnostusta henkilökunnassa. Tapahtuman sijainti ja ajankohta henkilöstöravintolan yhteydessä keskellä päivää on helposti saavutettavissa, Vanninen sanoo.

Tälläkin kertaa kiinnostuneita kävi usealta eri osastolta ja keskustelua käytiin puolin ja toisin. Kätilöt Mari Vilppunen ja Emmi Pirinen totesivat, että heistä on mielenkiintoista saada tietoa uusimmasta teknologiasta ja siitä, miten sitä kehitetään.

– Olisi kiva tutustua laitteeseen, joka liittyy jotenkin raskaus- ja synnytysajan hoitoon, he totesivat.

Itä-Suomen yliopiston ALGOA PROGRESS –tiimi toi puolestaan tutustuttavaksi tietokonemallinnukseen perustuvan algoritmin, jonka avulla voidaan esimerkiksi ennustaa nivelrikon eteneminen vielä, kun polvi on terve.

– Lisäksi pyrimme simuloimaan konservatiivisten ja operatiivisten hoitomuotojen vaikutusta nivelrikon etenemiseen. Tiedon avulla hoitava lääkäri voi testata, mitkä hoitomuodot johtavat parhaimpaan lopputulokseen. Tavoitteenamme on ehkäistä sairauden puhkeamista tai hidastaa sen etenemistä, kertoo liiketoiminnan kehittäjä Joona Kemppainen.

Menetelmä on yli 15 vuoden tutkimuksen tulos. Työ algoritmin kaupallistamiseksi aloitettiin vuonna 2018 ja se jatkuu yhä. Valmistelutyön pohjalta on suunnitteilla perustaa lähivuosina yliopistolähtöinen spin-off yritys.
 
– Toivomme, että saamme Living Lab -palvelun kautta lääkärien ja muiden kohderyhmien kokemuksia, mielipiteitä ja kehitysideoita, joiden avulla pystymme ohjaamaan sovelluksen kehitystä toivottuun suuntaan. Tavoitteena on päästä myös testaamaan sitä käytännössä, Kemppainen sanoo.

– Lisäksi Finderyn tyyppisistä tapahtumista saadut palautteet antavat meille käsitystä siitä, mihin meidän tulisi kiinnittää huomiota ja miten menetelmää ja siihen liittyvää sovellusta pitäisi kehittää eteenpäin, Kemppaisen työparina tiimissä työskentelevä, yliopistotutkija Mikael Turunen sanoo.

Päinvastoin kuin tuotteensa alkutaipaleella oleva yliopiston tiimi, Savonlinnassa päämajaansa pitävä eLive Ecosystems Oy on tuotekehityksensä loppuvaiheessa. Toimitusjohtaja ja yrityksen perustaja Mikko Saajanlehto kertoo, että KYS on Savonlinnasta katsottuna lähin yliopistosairaala ja siksi se voisi olla luonteva vaihtoehto laitteen kliinistä tutkimusta ja testausta ajatellen.

–  Uniapnean seulontaan ja seurantaan suunniteltu laitteemme on siitä poikkeava, että se on tarkoitettu sekä lääkärien että kuluttajien käytettäväksi, Saajanlehto sanoo.

Hän pitää Living Lab -palvelua sopivana kanavana päästä testaamaan laitetta käytännössä ja Findery-tapahtumat mahdollistavat puolestaan toiveiden ja suositusten kuulemisen.

– Lääkärit ja hoitajat ovat juuri ne, jotka tuntevat terveydenalan pullonkaulat ja osaavat ohjata meitä parhaiten eteenpäin.

Saajanlehto on iloinen siitä, että eLive Ecosystems sai kutsun osallistua tapahtumaan.

– Ehdottomasti kannatti tulla. Toivotaan, että pääsemme aloittamaan pian myös käytännön tuotetestaukset.

Tarkemmat toimintaohjeet yhteistyön aloittamiseen löydät Business Kuopion verkkosivuilta osoitteesta www.kuopiolivinglab.fi

Kuopio Living Lab –hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Savon liitto, Kuopion kaupunki ja Kuopion yliopistollinen sairaala.