Takaisin

Kahdenkeskisiä tapaamisia ja kiirettäkin

Sairaalapapin viikkoon mahtuu monenlaisia työpäivä. Toisinaan pidetään jumalanpalvelus, toisinaan opastetaan opiskelijoita.

Talvisena tiistaina sairaalapappi Sari Kärhä tutustuttaa teologian opiskelijoita sairaalakappeliin KYSissä ja kierrättää opiskelijoita muuallakin. Aamulla ryhmä on käynyt Harjulan sairaalan saattohoito-osastolla.

Kärhän työviikkoon osuu toisinaan opiskelijoiden ohjaamista. Läntisen teologian opiskelijat tekevät Kuopion seurakunnissa kirkollisia soveltavia opintojaan. KYSin kappeli, obduktio-osasto ja saattohoito-osasto tutustumiskohteina kertovat, että päivä on omistettu kuolemanläheisille asioille.

Sari Kärhä opastaa teologiopiskeloijoiden ryhmää.


Mikä normaali työpäivä?

Kärhä on toiminut KYSin sairaalapappina kuutisen vuotta. Syksyllä 2018 hän aloitti johtavana sairaalapappina.
   - Onkohan sellaista kuin normaali työpäivä. Riippuu siitä, miten paljon tulee yllättäviä hälytyksiä.
Yleisimmin yllättävä hälytys tarkoittaa soittoa osastolta, jossa sairauden aiheuttama kriisi nostaa potilaalla esiin sellaisia asioita omasta elämästä, joista hän haluaa puhua papin kanssa. Tai kuolemaa lähestyvä potilas haluaa puhua papin kanssa kenties viimeisen kerran.
   - Kiire voi tulla myös silloin, kun potilas on siirtymässä KYSistä omalle paikkakunnalle tai potilaan omaiset ovat sairaalassa ja haluavat tavata pappia.

Jos keskiverto työpäivä pitäisi määritellä, Kärhälle se olisi jotain seuraavanlaista:
   - Saatan olla kahdessa-kolmessa potilastapaamisessa, voi olla jokin kokous, mietin ehkä tulevaa jumalanpalvelusta Julkulassa ja Niuvanniemessä, ja työskentelen toimistossani hallinnollisten tehtävien parissa.
Työn keskiössä ovat kahdenkeskiset tapaamiset potilaan kanssa. Usein eteen tulee myös kirkollisia toimituksia, esimerkiksi kasteita vastasyntyneiden teho-osastolla ja vainajan siunaamisia KYSin kappelissa.


Ilossa ja surussa

Mieleenpainuvimpia kokemuksia sairaalapapin uralta Sari Kärhälle on vihkiminen synnytyssalissa.
   - Parilla oli esteettömyystodistukset valmiiksi haettu. Äiti odotti kaksosia, jotka alkoivat syntyä vähän liian aikaisin. He halusivat mennä naimisiin ennen kuin vauvat syntyy. Kerkesin vihkiä heidät, Kärhä kertoo.
   - Toinen ääripää on kun ollaan omaisen kanssa potilaan vieressä, ja tämä henkäisee viimeisen kerran. Suru ja ikävä ja elämän suuri onni vaihtelevat tällä tavalla.

Kärhää koskettavat aivan erityisesti tilanteet, jotka tulevat omaa elämää lähelle. Jos potilas on esimerkiksi saman ikäinen kuin itse tai saman ikäinen kuin oma lapsi.


Syviä kohtaamisia

Kärhälle työ tarjoaa parastaan silloin, kun ihminen tulee syvästi kohdatuksi.
   - Kun jotakin ymmärrystä tapahtuu. Uskon vuorovaikutuksen voimaan. Joskus olen nähnyt potilaan kasvoilla korostetun helpotuksen ja syvän huokauksen. Semmoinen tuntuu hyvältä, kun toinen tulee autetuksi.
Kiire ei ole niitä työn mukavimpia puolia, mutta onneksi aina ei ole kiire. Kun on sovittu tapaaminen etukäteen, silloin sitä aikaa on.
   - Se vaatii ajan ja paikan ja tilan. Nyt ollaan tässä kaikessa rauhassa.

Työ vaatii monesti sopeutumista, koska suunnitelmat menevät uusiksi.
   - Kun näin aikuisella iällä tulee uuteen tehtävään, täytyy sietää sitä, ettei heti osaa. Saatan ärsyyntyä itseeni esimerkiksi uusien, hallinnollisten, tehtävien kohdalla. Kun tässä vaiheessa elämää ei vielä osaakaan kaikkea, Kärhä hymyilee.


Rohkeasti papin puheille

Sairaalassakaan kaikki eivät välttämättä tiedä, että sairaalapapit ovat olemassa. Että heitä voi pyytää käymään.
   - Olemme potilaita, omaisia ja henkilökuntaa varten. Niiden asioiden kanssa, joista nyt halutaan jutella ulkopuolisen kanssa, Sari Kärhä sanoo.
   - Ei tarvitse ajatella niin, että kuuluisi kirkkoon tai olisi seurakunta-aktiivi. Tämän asian kanssa täytyy tehdä aina uudelleen ja uudelleen työtä.

Sairaala on papille ihan omanlaisensa työympäristö. Sari Kärhä kertoo, että varsinkin uran alussa oli sellainen tunne, että KYSin ovesta astui ihan omaan maailmaansa.
   - Hirveän hyvin Kuopiossa on otettu vastaan. Henkilökunnan kanssa viriää keskusteluja sitä mukaa kun heihin tutustuu.

Kaksi KYSin sairaalapapeista antaa myös työnohjausta henkilökunnalle. Papit ovat jonkin verran mukana osastotunneilla ja koulutukisissa.


Diakoniatyöntekijästä papiksi

Sari Kärhä työskenteli pitkään diakoniatyössä seurakunnassa ennen pappisuraansa.
   - Olen valmistunut teologian maisteriksi vasta nelikymppisenä. Sitä ennen minulla oli sairaanhoitaja-diakonissa-koulutus.
Diakoniatyössä seurakunnassa Kärhä tottui ihmisten arkiseen kohtaamiseen.
   - Jonkinlaista vetoa tunnen sellaiseen rajalla olemiseen. Sairaalapapin työ on aika lailla kriisityötä niin kuin oli diakoniatyökin. Ja sairaanhoitajan pohjakoulutuksen kautta sairaalamaailma oli sillä tavalla tuttu.

 

Yhteensä neljä pappia

  • KYSissä työskentelee johtava sairaalapappi ja kolme muuta sairaalapappia
  • Sairaalapappi on evankelis-luterilaisen kirkon pappi, jolla on sairaalatyön erikoistumiskoulutus
  • Sairaalapappi on paikalla potilaita, omaisia ja henkilökuntaa varten
  • KYSin sairaalapapille voi soittaa itse tai pyytää henkilökuntaa soittamaan
  • Tapaamisajan voi sopia joko pappien työhuoneeseen tai osaston tiloihin
  • Sairaalapapilta voi myös pyytää ehtoollisen
  • Kaikki sairaalapapit ovat tavoitettavissa virka-aikana kello 8 - 16
  • Päivystävän sairaalapapin tavoittaa arki-iltaisin klo 16–22, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 8–22
  • Muiden uskontojen kohdalla hoitohenkilökunta ja sairaalapapit avustavat oman uskonyhteisön työntekijän etsimisessä