Takaisin

Kaksi uutta koronavirustartuntaa Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä on todettu 4.–5. elokuuta kaksi uutta COVID-19-tartuntaa.

Molemmat nyt todetut koronatartunnat ovat noin 30-vuotiailla henkilöillä, jotka ovat lieväoireisia ja kotikaranteenissa. Tartuntaketjujen selvittäminen on käynnissä.

Edellinen COVID-19-tartunta Pohjois-Savossa todettiin touko-kesäkuun vaihteessa. Valtakunnallisesti, etenkin HUS-alueella, tartuntamäärät ovat olleet kasvussa heinäkuun puolivälin jälkeen.

– Tämä oli odotettavissa nyt, kun rajoituksia on purettu ja liikkuvuus on huomattavasti lisääntynyt, toteaa Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula.

– Tilannetta on seurattava tarkasti sekä koko valtakunnassa että alueellisesti. Monilla alueilla ei ole ollut tapauksia pitkään aikaan, mutta niitä alkaa ilmaantua yksittäisinä tapauksina tai pieninä rypäinä. Tällaisessa tilanteessa epidemian etenemisen tukahduttaminen heti alkuunsa onnistuu parhaiten, kun testeihin mennään ja pääsee ilman kynnystä. Viive altistuneiden jäljittämisessä ei saa olla pitkä, Koivula painottaa.

Testaamisen ja jäljittämisen lisäksi olennaista koronaviruksen torjunnassa on, että kansalaiset noudattavat hygieniaohjeita ja pitävät turvavälejä.