Takaisin

Kantasolujen mobilisaatiohoidossa käytetty kasvutekijä vaikuttaa kantasolukeräyksen tehokkuuteen ja kustannuksiin - väitös 31.5.

​Väitös lääketieteen alalta

Potilaan omien kantasolujen siirto mahdollistaa intensiivisen, korkea-annoksisen solunsalpaajahoidon pahanlaatuisissa verisairauksissa. Potilaan verenkierrosta ennen intensiivihoitoa kerätyt kantasolut palautetaan hoidon jälkeen, mikä elvyttää hoidon lamauttaman verisolujen tuotannon. Keräystä varten kantasolut mobilisoidaan eli irrotetaan luuytimestä verenkiertoon kasvutekijällä tai kasvutekijän ja solunsalpaajahoidon yhdistelmällä. LL Anu Partasen väitöstutkimuksen mukaan pitkävaikutteinen lipegfilgrastiimi voi olla tehokkaampi kuin muut kasvutekijät kantasolujen mobilisaatiohoidossa, mutta lisätutkimuksia tarvitaan.

Partasen mukaan lisätutkimuksia tarvitaan siirteen solutyyppien ja niiden määrien mahdollisesta yhteydestä myelooma- ja imukudossyöpäpotilaiden ennusteeseen sekä kustannustehokkaimmasta mobilisaatio- ja keräysmenetelmästä.

Partasen väitöskirja Impact of mobilization method and previous lenalidomide exposure in autologous stem cell transplantation tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Maija Itälä-Remes Turun yliopistosta ja kustoksena professori Esa Jantunen Itä-Suomen yliopistosta.

Aika ja paikka: 31.5.2019 klo 12, Auditorio 2, Kuopion yliopistollinen sairaala

Linkki Itä-Suomen yliopiston väitöstiedotteeseen.