Takaisin

Kaukokylmä viilensi helteillä tehokkaasti

Kaukojäähdytysjärjestelmä viilensi energiatehokkaasti ja ekologisesti Kaarisairaalan huoneilmaa kesähelteillä. Kaukojäähdytysjärjestelmä ja aurinkopaneelit ovat sairaalan satsaus ympäristöystävällisempään ja hiilineutraalimpaan tulevaisuuteen.

Kaarisairaala liitettiin maaliskuusta 2021 alkaen kaukojäähdytysjärjestelmään. Rakennuksen jäähdytyksessä hyödynnetään Kallaveden järvisyvänteiden kylmää vettä, mikä pienentää ympäristön kuormitusta perinteisiin jäähdytysjärjestelmiin verrattuna. Kaukojäähdytys on ympäristöystävällinen ja energiatehokas tapa jäähdyttää rakennuksia.

Kaarisairaalan kaukojäähdytysjärjestelmä on toiminut energiatehokkaasti, varmasti ja luotettavasti käyttöönotostaan alkaen. Toimintavarmuuden lisäksi järjestelmä säästää myös sähköenergian kulutusta ja kustannuksia.

LVI-insinööri Reetta Turtiainen KYSin kiinteistöhallinnosta ja KYS Uusi Sydän 2025 –projektin LVIA-asiantuntija Petri Mustonen selvittivät Kaarisairaalan viilentämiseen kuluvan energian määrän kehitystä noin seitsemän käyttökuukauden ajalta. Selvityksen mukaan rakennuksen viilennykseen kului ympäristöystävällistä kaukojäähdytysenergiaa 137,5 MWh.

Menneen kesän helteiden aikana Kaarisairaalan kaukojäähdytysjärjestelmä näytti energiatehokkuutensa. Kaukokylmän ansiosta sähköenergiaa kului vuoden lämpimimmän ajanjakson aikana (touko–elokuu 2021) noin 387 MWh vähemmän edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Sähköenergian säästön rahallinen arvo on arviolta 39 000 euroa eli vajaa 10 000 euroa kuukaudessa jäähdytyskauden aikana. Samaan aikaan ympäristölle haitallista kylmäainetta on poistettu käytöstä 652 kg.

 - Tulokset ovat ennakoidun mukaisia - kaukojäähdytys on selvästi vähentänyt Kaarisairaalan viilentämiseen kuluvaa sähköenergiaa, Reetta Turtiainen toteaa.

Kaukokylmäputkisto Kaarisairaalan katolla.

 

Osa Kaarisairaalan ja Kaarisairaalan kaukojäähdytysjärjestelmän käyttämästä sähköstäkin tuotetaan KYSissä. KYSin pyöreän pysäköintitalon katolle asennettiin vuonna 2017 aurinkosähköä tuottavat aurinkopaneelit. Vuonna 2020 aurinkopaneelit tuottivat Kaarisairaalaan yhteensä 151 MWh ympäristöystävällistä sähköenergiaa.

Huoletonta viilennystä

Kesän poikkeuksellisista hellejaksoista huolimatta Kaarisairaalan kaukojäähdytysjärjestelmä toimi ilman häiriöitä.  Käyttöönoton jälkeen järjestelmään ei ole tarvinnut tehdä muutoksia. Myös jäähdytyslaitteiston huoltotoimenpiteet ovat yksinkertaistuneet perinteisiin kylmäainepohjaisiin jäähdyttimiin verrattuna. Laitteiston ylläpitoon ja huoltamiseen kuluu nyt vähemmän työaikaa, joka vapautuu muihin tehtäviin.

Reetta Turtiainen ja Petri Mustonen toteavat, että kaukojäähdytysjärjestelmän ja aurinkopaneelien käyttöönotto tulee vähentämään pitkällä tähtäyksellä KYSin sähköenergiakustannuksia ja on myös sairaalan satsaus ympäristöystävällisempään ja hiilineutraalimpaan tulevaisuuteen.

Lue myös Sähköviestin uutinen Kallan kylmä osoitti toimivuutensa ennätyshelteillä

Tietolaatikko: KYS ekologisten energiaratkaisujen hyödyntämisen edelläkävijä sairaalarakentamisessa

KYS toimii edelläkävijänä ympäristöystävällisessä ja energiatehokkaassa sairaalarakentamisessa. KYS liittää pitkällä aikavälillä Puijon sairaalakampuksen rakennuksia Kuopion Energian rakentamaan kaukojäähdytysverkostoon. Osa KYSin uusimmista rakennuksista jäähtyy jo nyt kaukokylmällä.

KYSin käyttämä kaukojäähdytysverkosto on ensimmäinen laatuaan Kuopiossa. Verkoston käyttämä jäädytysenergia tulee peräti 99 prosenttisesti Savilahden järvisyvänteistä.

Kaukojäähdytys on vaivaton, energiatehokas ja ympäristöystävällinen jäähdytysmuoto perinteisiin kylmäainepohjaisiin jäähdyttimiin verrattuna. Kaukojäähdytysenergian tuotannossa hyödynnetään järvisyvänteistä saatavaa kylmää vettä, jolloin energiaa pystytään tuottamaan alueen rakennuksille ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti. KYS haluaa kaukojäähdytykseen liittymisellä osoittaa ympäristövastuullisuuttaan ja olla näin omalta osaltaan mukana ilmastotalkoissa sekä kestävässä kehityksessä – luontoa säästäen.

KYS on saanut aurinkosähköjärjestelmän laajentamiseen investointitukea Business Finlandilta, joka rahoittaa järjestelmän hankintahinnasta 20 prosenttia.

Teksti: Kristiina Nerg, KYS kiinteistöhallinto
Kuva: Petra Tiihonen, Kuopion Energia