Takaisin

KYS purkaa synnyttäjän tukihenkilöä koskevia rajoituksia asteittain

Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) sallii jälleen oireettoman tukihenkilön osallistumisen sektioon ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon KYSin naisten osastolla 5. kesäkuuta alkaen.

COVID-19-epidemian vuoksi Suomen yliopistolliset sairaalat rajoittivat huhtikuussa yhteisellä päätöksellä synnyttäjän tukihenkilön mukanaoloa synnytyssairaalassa.

Synnyttäjän tukihenkilöä koskevia rajoituksia puretaan 5. kesäkuuta alkaen siten, että oireeton tukihenkilö saa tulla synnyttäjän mukana sektioon sekä synnytyksen jälkeen naisten osastolle.

Myös perhehuonemalli on 5. kesäkuuta alkaen käytössä normaalisti. Tämä tarkoittaa sitä, että perhehuoneita tarjotaan synnyttäjille tilojen salliessa kuten ennenkin. Tukihenkilöt voivat myös muun muassa hakea itse ruokaa ja lämmittää sitä naisten osaston tiloissa. Tarpeetonta liikkumista osastolla sekä kulkua osastolle ja takaisin on edelleen hyvä välttää.

Muut synnyttäjän tukihenkilöä koskevat rajoitukset pysyvät toistaiseksi voimassa.

Synnyttäjän tukihenkilöä koskevia rajoituksia on purettu Suomen synnytyssairaaloissa hieman eri tahtiin. KYSissä rajoituksien purkamisesta päättävä elin on valmiustoimikunta, jonka on käsiteltävä päätöksiä ennen rajoitusten purkamista. Näin voidaan olla varmoja, että alueen epidemiatilanne mahdollistaa rajoitusten purkamisen.

– Asiasta päättävän KYSin valmiustoimikunnan kokous pidettiin 3. kesäkuuta. Arvioimme aika ajoin eri rajoitusten ajantasaisuutta suhteessa toimintaan ja epidemiatilanteeseen, kertoo johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Mikäli koronavirustartuntojen määrä alkaa lisääntyä, rajoituksia on mahdollista ottaa jälleen käyttöön. Tilannetta seurataan aktiivisesti.