Takaisin

KYS sopeuttaa talouttaan tavanomaisin keinoin

Kuopion yliopistollisen sairaalan yt-neuvotteluissa on tänään, 13.3. päädytty esittämään kaksivaiheista talouden sopeuttamisohjelmaa.  Lomautuksista ei tässä vaiheessa puhuta. Yt-neuvotteluja jatketaan 21.5.2019.

Sopeuttamisohjelman ensi vaiheessa katsotaan, kuinka paljon henkilöstökuluja saadaan hillittyä työajan joustavalla ja osittain vapaaehtoisella säätelyllä. Jos ensimmäisen vaiheen tavanomaiset sopeuttamiskeinot eivät riitä, joudutaan tarkastelemaan mahdollista lisäsopeuttamistarvetta toukokuun puolen välin jälkeen.

Neuvotteluissa on nyt saatu aikaan yhdeksän kohtainen ohjelma, jolla uskotaan saatavan yli viiden miljoonan euron säästöt henkilöstömenoihin. Ohjelman käyttöönotto vaatii vielä ammattiyhdistysten hyväksynnän, jota odotetaan perjantaina 15.3.2109.

Lomarahat vapaaksi

Eniten säästöä tulisi, jos henkilökunta vapaaehtoisesti vaihtaa lomarahojaan vapaaksi tai pitää talkoovapaita. Jos esimerkiksi 20 % henkilökunnasta vaihtaisi lomarahat vapaiksi, olisi säästö henkilöstömenoissa 1,4 M€.

Koulutusmäärärahojen leikkaaminen puolella toisi hieman yli miljoona euroa säästöä. Muita sopeuttamiskeinoja olisivat muun muassa lisä- ja ylitöiden vähentäminen, osa-aikaisen työnteon mahdollistaminen nykyistä enemmän, erilaiset muutokset liukuvan työajan käytössä ja työaikapankkikäytännöissä.

Yhteensä henkilöstömenoja on tänä vuonna saatava puristettua seitsemällä miljoonalla eurolla kokoon. Siksi lisäsopeutettavaa henkilöstömenoihin jää nyt sovitun viiden miljoonan lisäksi vielä vajaat pari miljoonaa euroa.

Vaiheittain edetään

Sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettusen mukaan nyt yhdessä sovittua sopeuttamisohjelmaa ryhdytään toteuttamaan heti ja sen vaikutukset kootaan yhteen 15.toukokuuta mennessä.

        -Jatkamme yt-neuvotteluja 21.5. ja katsomme silloin, mitä siihen mennessä sopeuttamisohjelmalla on saatu aikaan ja tarvitaanko vielä lisäsopeutusta.

Henkilöstömenojen supistamisen lisäksi KYSin tarvitsee saada aikaan säästöjä myös ulkoisten tukipalveluiden ostoissa noin kolmen miljoonan euron verran.