Takaisin

KYS tervehtii uusia vauvoja juhlajuomalla

Naisten akuuttikeskukselle räätälöity onnittelutuote on poksahtava ja alkoholiton, ja se on tehty kuopiolaisvoimin.

KYSissä syntyvät vauvat äiteineen ja isineen saavat sairaalasta juhlavan muiston uuden elämän alulle. Naisten akuuttikeskuksessa Pommac ja keksi päätettiin vaihtaa karviaismarjasta ja vadelmasta valmistettuun alkoholittomaan kuohuvaan juhlajuomaan. Juoman nimi on Savossa syntynyt 2019.
  - Tähän asti kaikki perheet ovat suhtautuneet lahjaan positiivisesti. Suurin osa ottaa pullon mukaansa, mutta on täällä sairaalassakin jo poksauteltu pulloja. Tarjoamme lasit sitä varten, osastonhoitaja Pia Kokkonen kertoo.

Kokkosen idea uudesta onnittelujuomasta syntyi viime syksynä. Hän oli ensin yhteydessä yhteen isompaan valmistajaan, mutta siellä ei olisi kannattanut ryhtyä valmistamaan pientä määrää räätälöityä tuotetta. Tämän jälkeen päädyttiin pienempään paikalliseen toimittajaan.

Iso tai pieni yllätys

Kokkonen halusi myös pullon etikettiin kuopiolaista osaamista. Etikettiä koristaa Markku Kolehmaisen tekemä sekatekniikka-akvarelli ”Savossa syntyneet”. Kolehmainen on nykyisin Tammisaaressa asuva kuopiolaissyntyinen taidemaalari.
  - Etikettiin halusin jotain, mikä kuvaa meidän toimintaa. Ja se kuvaa myös tuotetta, Pia Kokkonen sanoo.
  - Juhlajuoma tuli myös hinnaltaan edullisemmaksi kuin limppari ja keksi. Ja on se juhlavampi ja muistorikkaampi lahja, hän jatkaa.

Savossa syntynyt 2019 -juoma on pakattu 0,2:n ja 0,75:n litran kuohuviinipulloihin. KYSissä synnyttävät perheet saavat pikkupullot – vuoden ensimmäisen vauvan kunniaksi lahjoitettiin iso pullo.
  - Olivat he vähän yllättyneitä, Kokkonen hymyilee.

Uuden vuoden puolella KYSissä on syntynyt 44 vauvaa (tiistaina 8. tammikuuta puoleen päivään mennessä). Viime vuonna synnytyksiä oli 2085.