Takaisin

KYSin infektiopäivystys erotetaan muusta päivystystoiminnasta

Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteispäivystystilojen toiminta muuttuu maanantaina 20. huhtikuuta alkaen. Muutoksen näkyvin seuraus ovat päivystyksen C-oven ulkopuolelle sijoitetut kontit, joissa tehdään hoidon tarpeen arviointia.

Infektiopäivystys erotetaan muusta päivystystoiminnasta siten, että hengitystieinfektio-oireisten potilaiden hoito päivystyksessä keskitetään erilliseen paikkaan. Kyseessä on tilapäinen varotoimi COVID-19-epidemian leviämisen hillitsemiseksi.

Kaikkia päivystykseen hakeutuvia potilaita pyydetään ensin soittamaan päivystysapunumeroon 116117. Ensimmäinen hoidontarpeen arvio tehdään puhelimitse. Mikäli potilaalla on hengitystieinfektio-oireita tai puhelun aikana herää muuten epäily mahdollisesta sairaalahoitoa vaativasta korona-infektiosta, ohjataan hänet hoidontarpeen arvioon.

Hoidontarpeen arvio tapahtuu päivystyksen C-oven sisäänkäynnin ulkopuolelle sijoitetuissa konteissa. Ensiarviossa hoitaja ja lääkäri arvioivat potilaan tilan ja tarvittaessa potilas ohjataan tarkempaan arvioon erillisiin infektiopäivystyksen tiloihin sairaalan sisällä.

KYSin päivystyksen ylilääkäri Tero Martikainen päivystyksen uusien konttien edessä.

–  Päivystyksen potilasmäärät ovat olleet viime viikkoina maltillisia. Suunnitelmat ja henkilökunnan koulutus on pystytty tekemään rauhassa. Olemme varautuneet koko sairaalan tasolla hyvin korona-epidemiaa varten, kertoo KYSin päivystyksen ylilääkäri Tero Martikainen.

Muut kuin korona- ja hengitystieoireiset päivystyspotilaat toimivat entiseen tapaan, eli päivystykseen tullaan sisään C-ovesta.