Takaisin

KYSin sisäkorvaistuteleikkaus maailmanlaajuisessa verkkolähetyksessä 13.5.

Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) on Suomessa ensimmäinen ja ainoa sairaala, jossa kuulon takaisin tuova sisäkorvaistute asennetaan potilaalle paikallispuudutuksessa. KYSin uraauurtava sisäkorvaistutehoito saa maailmanlaajuista näkyvyyttä alan spesialistien verkkokoulutuksessa maanantaina 13. toukokuuta.

KYSin osastonylilääkäri Aarno Dietz alkoi tehdä sisäkorvaistuteleikkauksia paikallispuudutuksessa kolme vuotta sitten. Paikallispuudutuksessa tehtävällä leikkauksella pystytään palauttamaan kuulo myös niille potilaille, joilla jokin perussairaus estää nukutusta vaativan leikkauksen.

– Menetelmää on kehitetty määrätietoisesti niin, että toimenpide on potilaalle hyvin siedetty ja siinä jäävät pois nukutuksessa olevat riskit, Dietz kuvaa.

Osastonylilääkäri Aarno Dietz aloitti sisäkorvaistuteleikkaukset paikallispuudutuksessa ensimmäisenä Suomessa.

Nyt Dietz jakaa osaamistaan lääkärikollegoille ympäri maailman alansa verkkokoulutuksessa.

– LION WEB -säätiö on vuodesta 2007 lähtien järjestänyt korvakirurgian livelähetyksiä netissä. Se on korkeatasoista, ekologista ja edullista koulutusta, jossa pääsee näkemään maailman parhaat korvakirurgit työssään. Olen itse oppinut erittäin paljon seuraamalla lähetyksiä, kertoo Dietz.

Kansainvälisesti tunnettu sisäkorvaistuteohjelma

Verkkolähetyksessä 13.–14.5.2019 esitetään yhteensä 49 toimenpidettä sairaaloista eri puolilta maailmaa. Suora lähetys juonnetaan päästudiosta Alankomaista ja katsojat voivat esittää kirurgeille kysymyksiä chatin kautta. Julkista nettilähetystä pääsevät seuraamaan kaikki aiheesta kiinnostuneet. Aiempina vuosina katsojia on ollut tuhansia.

Pohjoismaista mukana on tällä kertaa kaksi yliopistosairaalaa, KYS ja Uppsalan yliopistollinen sairaala Ruotsista.

– KYSin korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka on kansainvälisesti tunnettu sisäkorvaistuteohjelmasta. Myös tutkimusryhmän sisäkorvaistutetutkimus on saanut kansainvälistä kiinnostusta. Olen demonstroinut leikkausmenetelmää jo muutamia kertoja ulkomailla, Dietz kertoo.

Paikallispuudutuksen käyttö kasvussa

Sisäkorvaistutehoito sopii synnynnäisen vaikea-asteisen kuulovian ja etenevän kuulovian hoidoksi. Dietz arvioi, että viiden vuoden päästä valtaosa leikkauksista tehdään paikallispuudutuksessa, joka on esimerkiksi ikääntyneelle turvallisempi ja nopeampi kuin nukutuksessa tehty leikkaus.

Leikkauksessa asennetaan sisäkorvaistute eli kuuloimplantti potilaan pääkallon luuhun ja sisäkorvaan. Leikkauksen jälkeen sisäkorvaistutteen säädöt laitetaan kohdalleen ja erillisillä kontrollikäynneillä sairaalassa tarkistetaan, että istute toimii parhaalla tavalla.
 
Sisäkorvaistuteleikkaus alkaa maanantaina 13. toukokuuta kello 11.15 Suomen aikaa ja kestää noin 1,5 tuntia. Kuopiossa leikkaussalissa kuvaamisesta ja ohjelmalähetyksestä vastaa KYSin oma, kahdeksan henkilön av-tiimi.

Suora verkkolähetys ”The 14th Global Otology-Neurotology Live Surgical Broadcast” 13.–14.5.2019 osoitteessa www.lion-web.org
Lähetyksen aikataulu verkkosivuilla on viitteellinen.

Juttua päivitetty 13.5.: Korjattu leikkauksen alkamisajaksi klo 11.15 ja lisätty linkki lähetyksen aikatauluun.