Takaisin

KYSin toimintaa palautetaan epidemiaa edeltäneeseen tilaan

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) kiireettömiä vastaanotto-, leikkaus- ja muita toimenpideaikoja aletaan jälleen toteuttaa niiltä osin, kuin se on mahdollista.

Suomen hallitus linjasi 3. toukokuuta 2020, että maaliskuussa voimaan astuneita poikkeustilaan liittyviä rajoitteita puretaan asteittain. KYS reagoi rajoitteiden purkuun palauttamalla toimintaansa asteittain normaalille tasolle. Maaliskuussa aloitettua valmiustilaa ei pureta vielä toistaiseksi, joten KYSin kiireettömien hoitojen ja vastaanottojen toiminnassa päästää noin 90 prosenttiin normaalista. Kuten tähänkin asti, sairaalasta ollaan yhteydessä potilaisiin, jos ajanvarauksiin tulee muutoksia.

Palvelukeskusjohtaja ja vastaava ylilääkäri Olavi Airaksisen mukaan ensi viikosta alkaen toiminta palaa hyvin lähelle normaalia esimerkiksi sydänkeskuksen, neurokeskuksen, ja ortopedian yksiköissä.

–  Myös kuvantamistutkimuksia lisätään lähelle normaalia tasoa. Kuntoutus on lisännyt paljon etäpalveluita ja niillä voidaan jatkaa, mutta myös lähipalveluita ja kohtaamisia lisätään.

KYS on varautunut koronavirusepidemian hoitoon muiden sairaaloiden tavoin perumalla kiireettömiä vastaanotto-, leikkaus- ja muita toimenpideaikoja. Ennen jokaisen ajanvarauksen perumista lääkäri on arvioinut huolellisesti tutkimuksen ja hoidon oikea-aikaisuuden.

Psykiatrisen hoidon osalta on hoitoa pyritty koronavirusepidemian aikana järjestelemään siten, että osa polikliinisista hoitokäynneistä toteutetaan etävastaanottoina joko puhelimen avulla tai videoyhteydellä. Potilaita tavataan kuitenkin myös kasvokkain turvajärjestelyt huomioiden.

Kaikki psykiatrian poliklinikat toimivat jo lähes normaalisti. Vain joitakin kiireettömiä tutkimuksia on siirretty myöhempään ajankohtaan epidemian vuoksi. Nyt koronatilanteen ollessa rauhallinen myös näitä tutkimuksia ja hoitoja on toteutettu, jotta jonot eivät kasva ja hoidot viivästy tarpeettomasti.

Sairaalassa on edelleen turvallista

Palvelulinjajohtaja ja ylilääkäri Markku Heikkinen kertoo, että esimerkiksi gastroenterologian puolella on peruttu vain yli 70-vuotiaiden potilaiden tähystyksiä, jos ne ovat olleet kiireettömiä kontrollitähystyksiä. Tähystyksiä on peruttu yksiköstä siis hyvin vähän, mutta potilaat ovat itse peruneet niitä jonkin verran.

–  Jos ajan peruuttaa itse, siitä voi seurata ongelmia. Suomessa diagnosoidaan yli 3 000 perä- ja paksusuolisyöpää vuodessa. Ennuste on varsin hyvä, jos syöpä todetaan ajoissa. Osa syövistä pystytään estämään, jos syövän esiasteita eli polyyppeja poistetaan. Usein potilas on jo odottanut tutkimusta noin kolme kuukautta ja jos se nyt siirretään jonon loppuun potilaan oman peruutuksen takia, diagnoosiviivettä tulee helposti 6-8 kuukautta, joka voi syöpätapauksissa olla kohtalokas, Heikkinen summaa.

KYS toivoo, että potilaat eivät oma-aloitteisesti peru varattuja vastaanottoaikoja tai hoitoon liittyviä käyntejä. Koronatilanteesta huolimatta sairaalassa asioiminen on edelleen turvallista. Lue kattava tiedotteemme aiheesta.