Takaisin

KYSin vanhuspsykiatrialle uusi ja ketterä konsultaatiotiimi

Kuopion yliopistollisen sairaalan vanhuspsykiatrian osaston toiminta Julkulan sairaalassa päättyi 9. huhtikuuta 2020. KYSin yleissairaalapsykiatrian poliklinikalla aloitti kuitenkin pian vanhuspsykiatrian osaston sulkemisen jälkeen uusi konsultaatiotiimi, joka erikoistuu vanhuspsykiatriaan.

Konsultaatiotiimin toiminta alkoi 14. huhtikuuta ja se käsittää kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa ja yhden lääkärin. Lisäksi yksikkö hyödyntää sosiaalityöntekijän ja psykologin osittaista työpanosta.

Tiimi palvelee arkipäivisin virka-aikana yli 65-vuotiaiden vanhuspsykiatristen potilaiden hoidossa konsultoivana palveluna. Konsultaatioapua annetaan muun muassa terveyskeskuksille, Harjulan sairaalalle sekä kotisairaanhoidon ja hoivakotien ammattilaisille yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa.

Tiimi tekee konsultaatioiden lisäksi kiireellisiä lähetteitä ja tarvittaessa tiimistä kutsutaan potilas käymään myös paikan päällä KYSin yleissairaalapsykiatrian poliklinikalla. Poliklinikalta vastaanottoaika järjestyy 1-3 päivän sisällä. Mikäli vanhuspsykiatrian potilaalla on tarvetta osastohoidolle, hänet sijoitetaan aikuispsykiatrian osastolle.

Vanhuspsykiatrisen hoidon tarve kasvaa

Ensimmäisten kahden viikon aikana vanhuspsykiatrian konsultaatiotiimin ammattilaiset ehtivät auttaa jo kymmenkuntaa potilasta. Huhtikuussa suljetulla vanhuspsykiatrian osastolla hoidettiin noin kymmenen potilasta kuukaudessa. Vanhuspsykiatrisen hoidon tarve on kasvamassa ja uuden konsultaatiotiimin myötä hoitoa ehditään antaa useammalle.

Osastonylilääkäri Juha Haataisen mukaan uuden konsultaatiotiimin toiminta on lähtenyt käyntiin odotusten mukaisesti.

–  Olemme tehneet myös ensimmäisiä kotikäyntejä potilaiden luona. Potilaan ei aina tarvitse tulla itse vastaanotolle, vaan tämä uusi konsultaatiotiimi voi tarvittaessa vierailla potilaan luona, Haatainen kertoo.

Vanhuspsykiatrian konsultaatiotiimi auttaa potilaita sekä kasvotusten että etäyhteyksien avulla.

–  Etävastaanotot ovat olleet meille uusi juttu. Ne ovat hyvin toimivia ja muodostuvat varmasti osaksi työtämme myös koronaepidemian jälkeen.

–  Tunnelma tiimissä on ollut hyvä. Ihmiset ovat sitoutuneita ja innostuneita työtään kohtaan. Syksyn myötä nähdään, miten tiimi on päässyt vauhtiin, Haatainen jatkaa.