Takaisin

KYSissä avattiin uusi tukikeskus seksuaalirikoksen uhreille

KYSin Naisten akuuttikeskuksen tiloissa on avattu 7. lokakuuta Seri-akuuttikeskus. Naisten akuuttikeskuksessa hoidetaan vuosittain noin 100 seksuaalirikoksen uhriksi joutunutta.

Seri-akuuttikeskus on tarkoitettu yli 16-vuotiaille seksuaaliväkivallan uhreille sukupuolesta riippumatta. Tukikeskus on matalan kynnyksen yksikkö, jonne voi hakeutua itse, omaisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana yhden kuukauden sisällä seksuaalirikoksen tapahtumisesta.

Seksuaaliväkivallan uhriksi joutuminen voi traumatisoida ihmisen vuosiksi eteenpäin.

- Tutkimusten mukaan seksuaaliväkivallan uhri voi kärsiä samanlaisista mielenterveyden ongelmista, kuin esimerkiksi kidutuksen uhri, kertoo KYSin psykoterapeutti Pirkko-Liisa Laitinen.

Seri-akuuttikeskuksessa uhria autetaan toipumisessa. Hoidon saamisen ehtona ei ole rikosilmoituksen teko, vaikka siihen keskuksessa kannustetaankin.

- Uhri kohdataan empaattisesti ja rauhallisessa tilanteessa siten, että hän kokee olonsa turvalliseksi kertoa ikävistä tapahtumista tai kokemuksista. Tiedetään, että traumaattisten tilanteiden käsittely nopeasti edesauttaa toipumista. Haluamme tarjota yhdenmukaista palvelua kaikille seksuaalirikosuhreille, kertoo osastonhoitaja Pia Kokkonen Naisten akuuttikeskuksesta.

Naisten akuuttikeskuksen tiloissa on rauhallinen huone, jossa seksuaaliväkivallan uhriksi joutuneet otetaan vastaan.

Seri-tukikeskustoimintaa järjestetään Istanbulin sopimuksen mukaisesti kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa. Istanbulin sopimus on Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta solmittu yleissopimus.

Seksuaalirikoksen uhri saa Seri-akuuttikeskuksessa avun yhdestä paikasta. Akuuttikeskuksen palvelu sisältää sekä laboratoriokokeet, tarvittavat lääkkeet ja rokotukset, tilanteen kokonaisarvion ja tuen lähipäivien selviytymiseen sekä tietoa muista tukipalveluista. Vastaanotolla työskentelee lääkäreitä ja kätilöitä.

- Toimintamme on lähtenyt käyntiin sujuvasti. Keskukseen on jo hakeutunut muutamia asiakkaita, joiden tilanteen edellyttämät tutkimukset sekä hoidon olemme onnistuneet järjestelemään ongelmitta, kertoo naisten Naisten akuuttikeskuksen erikoislääkäri Karoliina Kylävainio.

Keskus tarjoaa uhreille tukea ja seurantaa vuoden ajan

Naisten akuuttikeskuksessa hoidetaan vuosittain noin 100 seksuaalirikoksen uhria. Kun uhri hakeutuu Seri-akuuttikeskukseen, hän saa oikeuslääketieteellisen lääkärintarkastuksen ja häneltä otetaan oikeuslääketieteellisiä näytteitä. Lisäksi uhri saa tarvittavat rokotteet ja naisille tehdään raskaustesti verinäytteestä.

Uhrille tehdään sukupuolitautitestit lisäksi vielä kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua ensikäynnistä.

Naisten akuuttikeskukseen lahjoitetaan paljon villasukkia. Kätilöt ovat tuoneet niistä muutamia myös Seri-akuuttikeskuksen huoneeseen.

Naisten akuuttikeskuksen kätilöt huolehtivat uhrista myös hänen jo lähdettyään KYSiltä. Kätilö tekee seurantasoiton 3-5 päivän sisällä ensikäynnistä ja uudelleen vuoden kuluttua ensikäynnistä. Lisäksi kätilölle sovitaan tapaaminen kuukauden kuluttua käynnistä.

Keskukseen hakeutunut henkilö pääsee hoidon saamisen jälkeen omaan kotiinsa. Mikäli se ei esimerkiksi lähisuhdeväkivallan uhan vuoksi ole mahdollista, uhrille järjestetään yöpymispaikka muualta.

KYSin Seri-akuuttikeskuksen verkkosivuille pääset klikkaamalla tästä.

Seri-akuuttikeskus tarjoaa apua myös KYSin ulkopuolella

KYSin Seri-akuuttikeskuksella on yhteystyötahoja, jotka tarjoavat palveluitaan rikoksen uhrille. Nämä tahot ovat Kuopion Kriisikeskus, Rikosuhripäivystys, Kuopion Tyttöjen Talo sekä Kuopion Ensi- ja turvakoti.

Seksuaalirikoksen uhriksi joutuneen kannattaa aina soittaa Seri-akuuttikeskuksen päivystyspuhelimeen p. 044 717 6208. Kattavimmin keskuksen palvelut ovat käytössä arkisin kello 8-20, mutta keskuksen päivystyspuhelimeen vastataan ympärivuorokautisesti, myös viikonloppuisin.

Alle 16-vuotiaat hoidetaan lastentautien päivystyksessä.

Voit hakeutua hoitoon ja tutkimuksiin itse, omaisen kanssa tai viranomaisen ohjaamana yhden kuukauden sisällä seksuaalirikoksen tapahtumisesta.