Takaisin

Maailman diabetespäivä 14.11. valaisee puun sinisellä!

Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14. marraskuuta. Päivä on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Tänä vuonna insuliinin keksimisestä 1921 on kulunut 100 vuotta.

KYS tukee diabetespäivää valaisemalla Puijon sairaalan sivurakennusten sisäpihalla sijaitsevan puun sinisellä valolla 12.-14.11.

Maailman diabetespäivän tavoitteena on kiinnittää huomiota diabetekseen, joka lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa. Suomessa diabetesta sairastaa noin 450 000 diagnosoitua henkilöä, ja raskausdiabetes todetaan vuosittain noin 10 000 odottavalla äidillä. Arviolta 50 000 – 100 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.  

Maailman diabetespäivä on myös diabeteksen kanssa elävien yhteinen päivä. Maailman diabetespäivän siniset valot osoittavat, ettei diabetekseen sairastunut ole yksin. Elämään diabeteksen kanssa voi ja on oikeus saada apua ja tukea.  

Maailman diabetespäivää on vietetty vuodesta 1991 alkaen. Teemapäivän taustalla ovat Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja Maailman terveysjärjestö WHO. Vuodesta 2007 se on ollut YK:n vuotuinen teemapäivä. Suomessa maailman diabetespäivää koordinoi Suomen Diabetesliitto.

Lue lisää diabetes.fi