Takaisin

Maailman ensimmäinen kiertäjäkalvosimen korjaussimulaatio KYSiin

Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) Mikrokirurgiakeskus on ainoa paikka Suomessa, jossa lääkäri pääsee harjoittelemaan olkapään kiertäjäkalvosimen korjausta simulaattorilla. Tähystyssimulaattorin uusi olkapäämalli saatiin koulutuskäyttöön lokakuussa.

Suuri osa olkapäävaivoista pystytään nykyään hoitamaan ilman leikkausta. Silti edelleen on tilanteita, joissa leikkaus on välttämätön. Tällaisia ovat esimerkiksi kiertäjäkalvosimen tai muiden olkapään rakenteiden tapaturmaiset repeämät. Suomessa tehdään vuosittain noin 200 olkapään tähystystoimenpidettä sataa tuhatta ihmistä kohden.

– Simulaattorin olkapäämoduuli hankittiin, koska myös näitä yleisiä ortopedian alaan kuuluvia toimenpiteitä varten tarvitaan harjoitusta. Olkatähystysten määrä on laskenut lääkäreiden erikoistumisvaiheessa kansallisesti. Tämä on turvallinen ja nopeaksi todettu tapa oppia tähystystaitoja, kertoo KYSin ortopedian ja traumatologian ylilääkäri, apulaisprofessori Joonas Sirola.

Erikoislääkäri Katriina Paasikallio pääsi ensimmäisten joukossa käyttämään uutta olkapääsimulaattoria.
Erikoislääkäri Katriina Paasikallio pääsi ensimmäisten joukossa käyttämään uutta olkapääsimulaattoria.

Simulaattorin olkapää tuntuu ja näyttää hyvin aidolta. Ulkoisen muoviosan sisällä on anatominen malli, joka vastaa ihmisen olkapään rakenteita. Lääkäri siis tuntee, jos hän osuu tähystäessään johonkin rakenteeseen.

Näkymä olkapään sisälle on virtuaalinen. Se muodostuu magneettilähettimien ja tähystäjän liikkeiden mukaan.

– Hankintavaiheessa tutustuimme useisiin markkinoilla oleviin simulaattoreihin. Tämä oli käytettävyydeltään ja VR-teknologialtaan edistynein, kuvaa Sirola.

Mikrokirurgiakeskukseen hankittiin reilu vuosi sitten tähystyssimulaattori ja siihen sopiva polvimalli, joka oli Suomessa ensimmäinen. Tänä syksynä simulaattoriin saatiin myös olkapäämalli. Siinä on sveitsiläisen valmistajan kaikkien aikojen ensimmäinen kiertäjäkalvosimen korjaussimulaatio, joka on Suomessa, ja maailmassa, ainoa lajiaan toimitettuna.

Kokonaisuudessaan simulaattori maksoi noin 180 000 euroa, mukaan lukien polven tähystyssimulaatio ja olkapään kiertäjäkalvosimen korjauksen sisältävä simulaatio.

Ylilääkäri Joonas Sirola kertoo, että simulaattorille on suuri koulutuksellinen tarve.
Ylilääkäri Joonas Sirola kertoo, että simulaattorille on suuri koulutuksellinen tarve.
 

Simulaattoria ovat käyttäneet KYSissä erikoistuvat lääkärit ja potilastyössä olkapään tähystyksiä tekevät, pääasiassa erikoislääkärit. Tammikuussa 2022 KYSissä pidettävälle olkapään tähystyskurssille osallistuu erikoistuvia lääkäreitä myös keskussairaaloista eri puolilta Suomea.

– KYSissä on tahtotila kouluttaa tähystystaidoissa ortopedejä ympäri Suomen. Myös Itä-Suomen yliopisto on merkittävässä roolissa erikoislääkärikoulutuksen toteuttajana, Sirola toteaa.

Sirolan mukaan simulaattori tuli kovaan tarpeeseen. – Ortopediaan erikoistuvat lääkärit pääsevät potilastyössä hyvin vähän tekemään tai harjoittelemaan tähystystoimenpiteitä. Koulutuksessa on kuitenkin aivan kriittistä harjoitella myös näitä työssä tarvittavia taitoja. Tarvitsemme jatkossa olkapään tähystystoimenpiteiden huippuosaajia. Simulaattoriteknologia on avannut uusia ovia näiden taitojen harjoitteluun.

Lisää aiheesta