Takaisin

Maailman tupakaton päivä KYSillä 31.5.

Raskaudenaikaisen tupakoinnin haitat näkyvät lapsen terveydessä pitkään. Raskaudenaikainen tupakointi altistaa lapsen muun muassa pienikasvuosuudelle, hengitystieinfektioille ja astman kehittymiselle. Lisäksi oppimishäiriöt ja ylivilkkaus kouluiässä on esiintyvät yleisemmin tupakoivien äitien lapsissa.

Tupakansavu sisältää tuhansia kemiallisia aineita ja näistä tärkeimmät ovat nikotiini, hiilimonoksidi eli häkä sekä syanidi. Vanhempien elintapojen lisäksi jopa isovanhempien elintavat voivat olla yhteydessä lapsen terveyteen.

Nikotiiniriippuvuus tekee tupakoinnin lopettamisesta kuitenkin vaikeaa. Vaikka äitien saatavilla on valtava määrä tietoa, noin 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana. Tästä 15 prosentista koko raskausajan tupakoi kaksi kolmesta.

Tupakointi tulisi lopettaa jo kolme kuukautta ennen raskautta istukkakomplikaatioiden estämiseksi, mutta myös raskauden aikana lopettamisella on suuri merkitys.

  • Jos tupakointi lopetetaan alkuraskaudessa, muun muassa ennenaikaisuuden ja istukan irtoamisen vaara vähenee. Jos tupakointi lopetetaan ennen raskauden puoliväliä, sikiön kasvu normaalistuu, kertoo apulaisylilääkäri Heli Saarelainen KYSin naisten akuuttikeskuksesta.

Nuuskan haitat ovat verrattavissa tupakanpolttoon. Myöskään sähkötupakan käyttöä ei suositella raskauden aikana.

Maailman tupakatonta päivää vietetään KYSillä jälleen perjantaina 31.5. kello 9-14.

Päivän aikana sairaalan pääaulassa on tarjolla paljon tietoa ja tukea tupakoinnin lopettamiseen. OLKA-pisteellä on lisäksi tavattavissa tupakoinnin lopettamisen kokemusasiantuntija.

Pääaulassa toimintaansa esittelevät: Kuopion kaupungin neuvolapalvelut, Filha, Pohjois-Savon Syöpäyhdistys, Terveyskylä ja Timik.

Tervetuloa!