Takaisin

Mikrokirurgia on kuin huippu-urheilua: se vaatii sekä älykkyyttä että toistoa

Kuopion yliopistollisen sairaalan tiloissa sijaitsevassa Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksessa järjestettiin mikroneurokirurgian kurssi neurokirurgiaan erikoistuville lääkäreille. Nuorille lääkäreille käytännön harjoittelusta on paljon hyötyä.

Neurokirurgin äärimmäistä tarkkuutta vaativassa työssä esimerkiksi leikkaavan lääkärin työskentelyasennolla eli työergonomialla on suuri merkitys. Hyvä työergonomia auttaa jaksamaan fyysisesti vaativissa leikkaustilanteissa. Kun työergonomian ottaa haltuunsa jo nuorena, ovat edellytykset vuosikymmeniä kestävälle kirurgin uralle entistä paremmat.

Turussa neurokirurgiaan erikoistuva Minttu Hellman oli yksi kurssin osallistujista. Hellman koki Mikrokirurgiakeskuksessa harjoittelemisen äärimmäisen hyödyllisenä leikkaustyön käytäntöjen oppimisen kannalta. Hän haluaa kehittyä erityisesti mikroinstrumenttien kanssa työskentelyssä.

–  Mikrokirurgisessa leikkauksessa jokainen leikkaavan lääkärin kehon tärinä tulee näkyviin. Tärinää tulee vähemmän, kun työskentelyasento on kunnossa. Pääsin tässä koulutuksessa keskittymään työergonomiaan ja voimme yhdessä kokeneempien kouluttajien kanssa katsoa minulle oikeita asentoja. Itse leikkaustilanteessa sen unohtaa niin helposti, Hellman kertoo.

Kurssi järjestettiin yhteistyössä Suomen Neurokirurgian yhdistyksen kanssa. Osallistujia kurssilla oli yhteensä seitsemästä eri maasta ja sen sisältö oli kansainvälisesti poikkeuksellisen korkeatasoinen.

Itä-Suomenb Mikrokirurgiakeskuksen koordinaattori Antti-Pekka Elomaa opastaa yhtä kurssilaisista.

HUSin neurokirurgian osastonylilääkäri Martin Lehecka on hyvin vaikuttunut Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen tiloista. Kokeneena neurokirurgina hän korostaa ennen kaikkea toistojen merkitystä nuoren neurokirurgin osaamisen kartuttamisessa.

–  Mikrokirurgiaa voidaan verrata golfin pelaamiseen tai pianon soittamiseen. Mikrokirurgia vaatii samalla tavalla asian ymmärtämisen ja luovuuden lisäksi kädentaitojen harjoittelua sekä toistoa, Lehecka kertoo.

–  Parhaimmat edellytykset harjoittelulle saadaan silloin, kun taitojaan pääsee hiomaan kokeneessa ja taitavassa ohjauksessa. Mitä henkilökohtaisempaa opetus on, sitä parempi.