Takaisin

Musiikki antoi voimaa epidemian keskellä

Takana on kolme ennennäkemätöntä kuukautta, joiden aikana on koeteltu paitsi yhteiskunnan, mutta myös yksilöiden jaksamista. Tässä artikkelissa kaksi kysiläistä kertoo, miten he piristivät itseään musiikin avulla epidemian keskellä.

Musiikki on harrastus, joka on kantanut sairaanhoitaja Kerttuli Häyristä läpi elämän ilojen ja surujen. Musiikki tavallaan kantoi Häyrisen myös aviomiehensä syliin: pari tapasi yli neljäkymmentä vuotta sitten Kuopion musiikkilukiossa. Myös kaikki parin neljä lasta ovat kasvaneet musikaalisiksi aikuisiksi.

Kerttuli Häyrinen.

Häyrinen on työskennellyt KYSillä vuodesta 1991 asti. Ura alkoi vastasyntyneiden teholla, mutta nykyään Häyrisen löytää lastentautien poliklinikalta. Noin neljä vuotta sitten Häyrinen kuuli, että työpaikalla ollaan kasaamassa omaa laulamisesta innostuneiden kysiläisten erikoisjoukkoa.

Tuolloin syntynyt KYSin kuoro on ollut vahvasti voimissaan koronavirusepidemian asettamista rajoitteista huolimatta. Kuoron omassa WhatsApp-ryhmässä keskustelu käy edelleen vireänä ja kaikki kuorolaiset odottavat innolla paluuta laulutreenien pariin.

–  Kuorossa laulaminen on yhdessä tekemistä. Siellä unohtuvat työpäivän stressi, väsymys ja kaikki arjen ikävät asiat. Kuorossa pitää keskittyä laulamiseen. Se on voimaannuttavaa ja sieltä kun lähtee, niin tulee pirteä olo. Ryhmässä on mukana todella mukavia ihmisiä eri puolilta sairaalaa ja eri ammattiryhmistä, Häyrinen kertoo.

Musiikki ei koskaan katoa Häyristen kodista.

–  Laulelen kotona yhdessä mieheni kanssa kaikenlaisia kappaleita laidasta laitaan: klassisesta iskelmään ja poppiin. Koronan keskellä täytyy olla positiivisia ja mukavia asioita, musiikki on niistä yksi. Sitä voi kuunnella ja netissäkin on konsertteja. Musiikki ei katoa mihinkään, vaan pitää antaa musiikille aikaa ja unohtaa korona, Häyrinen ohjeistaa.

Pidä huolta

Myös vastaavan ylilääkärin Tatu Kemppaisen kodissa on aina soinut musiikki. Kemppaisen kohdalla musiikista tuli myös ammatti, sillä hänet on nähty muun muassa Leningrad Cowboysien ja Turmion kätilöiden riveissä.

–  Kotonani on aina ollut soittimia, kun vanhempani ja nuoremmat sisarukseni ovat soittaneet ja laulaneet. Ehkäpä ensimmäisiä musiikkiin liittyviä innostuksen muistikuvia on se, kun löysin levyhyllystä Beatlesien Beatles For sale –albumin, Kemppainen kertoo.

Kemppaisen vanhemmat kannustivat lapsiaan musiikin pariin. Heillä kuitenkin oli, kuten vanhemmilla usein, oma näkemyksensä siitä, millaista on hyvä musiikki.

–  Äitini pikkuveli toimitti silloin tällöin kasetteja omista levyistään. Niistä sai aina hiukan käsitystä maailman nuorisomusiikkikuvioista. Silloin aikuiset suhtautuivat rytmimusiikkiin hyvinkin epäilevästi, kun taas klassista musaa pidettiin ”oikeana musiikkina”, jota kaikkien hyvien perheiden lasten tuli tietysti harrastaa. Niinpä vanhempani esimerkiksi kielsivät Sliippareiden Mopott show –kasetin kuuntelemisen ilmeisesti hassujen sanoitusten vuoksi. Siksi olikin hauska yhteensattuma, että myöhemmin päädyin soittelemaan samojen tyyppien kanssa Leningrad Cowboysissa, Kemppainen muistelee.

Koronavirusepidemia vaikutti myös Kemppaisen musiikilliseen maailmaan. Keväältä peruuntui sovittuja keikkoja, mutta se on toisaalta jättänyt aikaa omille, henkilökohtaisemmille projekteille.

Kemppainen päättikin maaliskuun lopussa tehdä oman musiikkivideonsa Maija Vilkkumaan Ei-kappaleelle uusilla sanoituksilla. Sanoitukset olivat stand up -koomikon ja toimittajan Jukka Lindströmin käsialaa. Katso video Kempapisen omalta YouTube-kanavalta klikkaamalla tästä.

Nyt Kemppainen haluaa jakaa ihmisille iloa ja lohtua Pave Maijasen Pidä huolta –kappaleen cover-version avulla.

–  Ilmassa on hieno yhdessä tekemisen, yhteisvastuun ja toisista huolen pitämisen tunnelma, johon tämä laulu sopii erikoisen hyvin. Satuin sitten jossakin törmäämään Paven itsensä tekemään akustiseen versioon tästä kappaleesta, josta idea lähti kehittymään. Otin sovitukseen mukaan hiukan lisää ”ameriikkaa” ja aina niin virkistävää mandoliinia ja menin vielä muuttamaan soinnutustakin, Kemppainen summaa.

–  Musiikista on apua tilanteessa kuin tilanteessa siksi, että se on omassa elämässäni yksi suurimpia sisältöjä ja tuo merkityksellisyyttä oikeastaan kaikkeen. Ylipäätään koen, että vaikka terveys on tietysti tärkeä asia meille kaikille, ihan yhtä tärkeää on, että elämässä on sisältöä. Minulla musiikki on juuri sitä sisältöä, joka tekee elämästä elämisen arvoista.

Katso Tatu Kemppaisen versio Pidä huolta –kappaleesta KYSin YouTube-kanavalta klikkaamalla tästä.