Takaisin

Naistentautien uusi syöpäsairaanhoitaja huolehtii potilaasta kokonaisvaltaisesti

Sairaanhoitaja Sirpa Janttonen aloitti vuoden alussa työt KYSin ensimmäisenä gynekologisena syöpähoitajana. Pitkän uran naistentautien alalla tehnyt ammattilainen haluaa kehittää syövän hoitopolkua entistä paremmin potilasta palvelevaksi.

Toimenkuva on uusi ja muotoutuu vielä, mutta yksi asia on selvä: yhteydenpito potilaan kanssa on keskeinen osa naistentautien syöpäsairaanhoitajan työtä.

Tehtävä sai nimittäin alkunsa syöpäpotilaan hoitopolulla havaituista vaiheista, jolloin hoito on hetkellisesti tauolla, mutta potilaan tiedontarve on suuri. Sairaalaan tarvittiin yhteyshenkilö, joka huolehtii hoidon etenemisestä ja potilaan jatkuvasta tiedonsaannista kokonaisvaltaisesti.

– Nyt on jo vahvistunut käsitys, että erityisesti sädehoitopotilaat ovat olleet katveessa. Aiemmin he ovat saaneet vain paperilla tiedot hoidosta ja sitten potilaat ovat soittaneet sinne tänne tilanteensa muuttuessa tai kysyäkseen lisätietoja. Nyt puhelut ohjautuvat minulle, Janttonen kertoo.

Sirpa Janttonen aloitti syöpähoitajana tammikuussa 2021.
Sirpa Janttonen aloitti syöpähoitajana tammikuussa 2021.

Sädehoitopotilaat ovat pääosin 70–80-vuotiaita, ja heillä voi olla monia muita sairauksia syövän lisäksi. Kysyttävää on paljon hoitojen kestosta, hoitoihin valmistautumisesta ja jatkohoidosta. Moni tulee hoitoihin kauempaa, kuten Mikkelistä, Jyväskylästä tai Joensuusta. Pitkämatkalaisia mietityttävät majoitukseen ja liikkumiseen liittyvät seikat.

Yhteyshenkilölle on tarvetta tyypillisesti myös leikkauksesta kotiuduttua, kun potilas odottaa sairaalasta tietoa sairautensa laadusta ja jatkohoidosta. Syöpäsairaanhoitaja kertoo potilaalle hoidoista ja niihin liittyvistä haitoista sekä selvittää potilaan psyykkisen ja sosiaalisen tuen tarpeet.

Työ syöpäpotilaiden kanssa kasvattaa myös ammattilaista

Syöpähoitajana Sirpa Janttonen tekee työtä moniammatillisissa hoitokokouksissa sekä puhelimitse ja vastaanotolla potilaiden kanssa. Työssä hän pystyy hyödyntämään pitkää kokemustaan naistentautien alalta ja myös gynekologisten syöpien hoidosta.

Tärkein syy hakeutua uuteen tehtävään olivat potilaat, joiden kiitollisuus ja palaute auttavat jaksamaan työssä. Sirpa Janttonen on huomannut, että syöpäpotilailla on taito laittaa elämässä vastaan tulevat asiat oikeisiin mittasuhteisiin, vaikka ne olisivat vaikeitakin.

– Työ syöpäpotilaiden kanssa on opettanut myös minua itseäni ja muokannut omaa elämänasennetta.

Potilaiden lisäksi gynekologinen syöpähoitaja on yhteyshenkilö muiden sairaaloiden syöpähoitajille ja hoidonsuunnittelijoille. Ensimmäinen soittokierros KYSin erityisvastuualueen sairaaloihin on jo tehty.

– Kartoitin tietoa toimintatavoista eri sairaaloissa. Osaan sitten ohjata potilaita olemaan yhteydessä oikeaan paikkaan, kun he siirtyvät meiltä jatkohoitoon oman alueensa sairaalaan.

Teksti: KYS viestintä, Johanna Eronen
Kuva: KYS viestintä, Riikka Myöhänen