Takaisin

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset

Pohjois-Savon alueellinen COVID-19-työryhmä eli "koronanyrkki" kokoontui 23.11.2020. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen COVID-epidemian perustasolla siitä huolimatta, että Rautalammin kouluissa on todettu viimeisen viikon aikana COVID-tartuntoja ala- ja yläkoululaisilla sekä koulujen henkilökunnalla.

Osa tapauksista on todettu oireettomien altistuneiden laajoissa seulonnoissa, joita tehtiin jo kuluneen viikonlopun aikana. Pääosa altistuneista on tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Rautalammin koulut ovat siirtyneet etäopetukseen ainakin viikon ajaksi. Myös liikunta- ja nuorisotilat on viikoksi suljettu.

Voimassa olevat alueelliset suositukset

Alueellinen työryhmä suosittaa noudattamaan valtakunnallista perustason kasvomaskisuositusta:

  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia kannattaa käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Alueellinen työryhmä suosittelee, että maskia käytetään edelleen aktiivisesti sisätiloissa silloin, kun turvavälejä ei voida käytännössä noudattaa. Ryhmä arvioi tilannetta viikoittain ja mikäli tartuntojen määrä uudelleen lisääntyy, maskin käyttöä tullaan suosittelemaan kiihtymisvaiheen suositusten mukaisesti.

Laaja maskin käyttö vähentää altistumisia ja karanteeneja

Altistumista ei välttämättä ole tapahtunut, jos sekä COVID-19-tapaus että lähikontakti ovat käyttäneet kasvomaskia, kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai visiiriä. Altistumistilanteiden arvioinnissa huomioidaan aina kokonaistilanne kuten tilan koko ja ilmanvaihto sekä altistumisen luonne ja kesto.

Lue lisää THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Muut suositukset

Julkisissa ja myös yksityisissä tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontakteja. Erityisesti sisätiloissa järjestettävissä liikunta- ja kulttuuritilaisuuksissa on huolehdittava välimatkoista ja käytettävä tarvittaessa kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa pukuhuoneissa.

Lisäksi edelleen tähdennetään kansallista suositusta siitä, että ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on suurempi riskiä saada vakava tauti.

Valtakunnallisesti suositellaan etätyön tekemistä mahdollisimman laajasti.

Itä-Suomen AVI:n yleisötilaisuuksia koskevan rajoituksen lisäksi suositellaan, ettei myöskään yli 50 henkilön yksityisitilaisuuksia järjestettäisi.