Takaisin

Pohjois-Savossa mahdollisesti omikronvariantin aiheuttamaa koronatautia

THL on tiedottanut torstaina 2.12.2021, että myös Suomessa on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttamaa koronatautia yhdellä sairastuneella. Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista.

Tähän matkaseurueeseen kuuluu kaksi koronapositiiviseksi todettua henkilöä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Näin ollen on erittäin todennäköistä, että myös nämä kaksi matkaseurueeseen kuulunutta ovat omikron-tartunnan saaneita. Tulos varmistuu ensi viikon alkuun mennessä.

Tartunnan saaneet eristetty ja kontaktit asetettu karanteeniin

Tartunnan saaneet on asetettu eristykseen ja heidän kontaktinsa on saatu selville. Myös kontaktit on asetettu karanteeniin. Kaikki karanteeniin asetetut tullaan tutkimaan torstain ja perjantain aikana. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko karanteeniin asetetuilla oireita.

Tartunnan saaneiden oireet ovat lievään koronainfektioon ja flunssaan sopivia. Maailmalta ei ole tässä vaiheessa saatu riittävästi tietoa omikronvariantin aiheuttamasta taudinkuvasta. Tähän mennessä kertyneen tiedon perusteella kyse ei olisi vaikeammasta taudista.

THL toteaa tiedotteessaan: ”omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia, eli huolehtimalla suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen.”

Linkki THL:n tiedotteeseen: https://thl.fi/fi/-/suomessa-todettu-omikronvariantin-aiheuttama-koronatartunta