Takaisin

Raskaudenaikaisesta sokerirasituskokeesta ja vastasyntyneen painosta voidaan ennustaa naisen myöhempää tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän riskiä - väitös 6.9.

​Väitös lääketieteen alalta

Raskausdiabeteksen sairastaneilla naisilla, joilla on ollut raskaudenaikaisessa sokerirasituskokeessa useampi poikkeava arvo, on suurempi riski sairastua myöhemmin elämässään tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään kuin naisilla, joilla on ollut sokerirasituksessa vain yksi poikkeava arvo. Sairastumisriski kasvoi myös, mikäli raskausdiabetekseen yhdistyi lapsen syntyminen raskaudenkestoon nähden suuripainoisena, osoitti Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava lääketieteen lisensiaatti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Hakkaraisen väitöstutkimus.

Väitöstutkimus osoitti, että raskaudenaikaisen sokerirasituksen perusteella voidaan arvioida yksilöllisesti naisen myöhempää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Tulosten perusteella raskausdiabeteksen sairastaneista etenkin ne, joilla on raskaudenaikaisessa sokerirasituskokeessa useampi poikkeava arvo tai jotka ovat raskausdiabeteksen lisäksi synnyttäneet raskaudenkestoon nähden suuripainoisen vastasyntyneen, tulisi pitää seurannassa synnytyksen jälkeen. Seurannan tarkoituksena on havaita varhaiset tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän merkit ja estää niiden eteneminen. Näin voidaan ehkäistä myös kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti merkittäviä sydän- ja verisuonisairauksia.

Lääketieteen lisensiaatti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Hakkaraisen väitöskirja Long-term health in women who have had gestational diabetes or an LGA newborn (Raskausdiabeteksen ja LGA-vastasyntyneen merkitys naisen pitkäaikaisterveyteen) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Hanna Savolainen-Peltonen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Leea Keski-Nisula Itä-Suomen yliopistosta.

Aika ja paikka: 6.9.2019 klo 12, KYS Auditorio 1

Linkki Itä-Suomen yliopiston väitöstiedotteeseen