Takaisin

Sairaalamuseon tunnelmat muuttuvat tanssin kielelle

Tarinan sairaalamuseon virtualisointi on siirtynyt uuteen vaiheeseen, kun Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat päässeet muovaamaan museon tunnelmia musiikin ja tanssin kielelle. Esineet, huoneet ja museon historiallinen ilmapiiri ovat piirtyneet sanoiksi ja sitä kautta musiikiksi ja äänimaailmaksi. Loppukädessä äänimaailma on luonut tunnelmaa tanssijoille, joiden tulkintana tanssielokuva syntyy.  

Sanat, jotka tanssin rungon muodostavat, ovat pelko – toivo – ahdistus – odotus – luottamus – helpotus – voimaantuminen. Sanat syntyivät tutustuttaessa museon ilmapiiriin, eri aikakausien lääketieteen ja hoitotyön toimintaan sekä potilaan kokemuksiin. Sanat eivät ole pelkästään positiivisia, ja osittain juuri siksi synnyttävät voimakkaita tunteita ja tulkintoja musiikin ja tanssin opiskelijoissa.

- Kun kuulimme äänimaailman ja musiikin, herättivät ne meissä erittäin voimakkaita tunteita. Vähitellen nämä tunteet muovautuivat liikkeiksi ja tanssiksi, jota olemme saaneet toteuttaa erilaisissa ympäristöissä, kertovat tanssinopiskelijat Mira Heiskanen ja Katja Haapakoski. Musiikkia kuunnellessa tuntui luontevalta päästä potilaan rooliin. Välillä teki mieli suojata itseään, välillä taas tunsi voimaantumisen mukanaan tuoman helpotuksen, kuvailevat Mira ja Katja tunnelmiaan.

Sairaalamuseon lisäksi tanssia on toteutettu mm. Savonian kampuksella Kuopion Savilahdessa. Myös tilojen kautta tanssissa halutaan välittää eri vaiheiden tunnelmia.

Kaikki lähtee äänimaailmasta

Prosessi alkoi jo alkuvuonna äänimaailman suunnittelulla. Savonian tanssin lehtori Eeri Pihlajakari kertoo, että tavoitteena oli saada aikaan kokemus, jossa korostuvat inhimillisyys ja eri huoneiden ja hoitomuotojen synnyttämät tunteet. Millaista on ollut valmistautua leikkaukseen? Millaisia tunteita leikkauksesta toipuvalla potilaalla on ollut?

Tanssi tullaan esittämään videoituna tanssielokuvana marraskuussa, jolloin museon avaamisesta on tullut kuluneeksi 40 vuotta.

-  Tämä tanssielokuva muodostaa osan kokonaisuudesta, johon liittyy kolme eri kuvallista videotallennetta, kertoo KYSin asiakkuuspäällikkö Merja Ålander. On ollut mahtava seurata opiskelijoiden tekemistä tässä historiallisessa rakennuksessa, joka on vanha ylilääkärin asuintalo. Tämä talo selvästi herättää monenlaisia tunteita ihmisessä joka tänne ensimmäisen kerran astuu, jatkaa Ålander, ja on selvästi tyytyväinen työhön jota opiskelijat ovat tehneet.

Projektin taustalla on Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyö, jossa jo ovensa sulkeneen Tarinan sairaalamuseon ympäristöä ja esineistöä työstetään virtuaaliseen muotoon. Aiemman artikkelin voit lukea psshp.fi -sivustolta.

Teksti: Petteri Alanko
Kuvat: Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat