Takaisin

Sairaanhoitopiirin historiaa kuvissa Pääsairaalan ja Kaarisairaalan välisellä yhdyskäytävällä 1. kerroksessa

Kulttuurihyvinvointityöryhmä toteuttaa näyttelysarjan KYSin arkistoon tallennetuista valokuvista. Syksyllä 2020 ja keväällä 2021 toteutettujen kyselyjen mukaan henkilökunta ja asiakkaat ovat toivoneet kulttuurihyvinvointityöryhmältä etenkin valokuvanäyttelyitä. Sairaalatoiminnan historiasta kertovia valokuvia on arkistossa valtavasti, joista kootaan erilaisia teemakokonaisuuksia.

Näyttelysarjalla juhlistetaan samalla myös Tarinan sairaalamuseon 40-vuotista historiaa (1981–2021). Näyttelysarja alkaa Kuopion lääninsairaalan valokuvilla vuosilta 1924–25. Valokuvat on ottanut L. Marjanen. Alla olevassa kuvassa on Maljalahden rannalla sijainnut entinen lääninsairaala.

Kuopion lääninsairaala (perustettu 1794) sai uudet rakennukset Valkeisenlammen rannalle 1800-luvun lopulla. Sitä ennen sairaalatoiminta oli sijainnut Lahdentaan puisessa rakennusryhmässä Maljalahden rannalla. Valkeisenlammen punatiilinen sairaalarakennus (1877) tehtiin aluksi 88-paikkaiseksi. Ensimmäisen kerroksen huoneet olivat naispotilaille ja toisen miespotilaille. Sairaalan itäinen puoli oli ns. lasarettisairaille ja läntinen iho- ja kuppasairaita varten. 

Muutamassa vuosikymmenessä punatiilinen sairaalarakennus kävi liian pieneksi eikä se vastannut kehittyvän sairaanhoidon tarpeita. Yliarkkitehti Svante Magnus Schjerfbeckin suunnittelema Sairaalakadulla sijaitseva kirurgisen osaston rakennus valmistui 1910. Rakennuksen julkisivu avautuu Kauppakadulle. Samassa rakennusvaiheessa alueelle rakennettiin isohko talousrakennus (alkuaan keittiö-, pesula ja leipomotilat).

Sairaalaosaston pohjakerroksessa oli poliklinikka ja vahtimestarin asunto. Ensimmäinen ja toinen kerros oli varattu potilaille. Sairaalaosaston vieressä oli kaksikerroksinen leikkausosasto, jonka alapuolella sijaitsivat mm. puku- ja kylpyhuone, hierontahuone, kolme laboratoriohuonetta ja röntgenhuone. Sairaalarakennuksessa oli 62 potilaspaikkaa, joista 48 oli yleisellä osastolla ja yksityishuoneissa 14 paikkaa.

Sairaala otti potilaita vastaan joka päivä klo 12–13. Säännöllistä vapaata polikliinistä hoitoa ei ollut. Uudet potilaat pestiin heti kylpyhuoneessa, heidän vaatteensa pantiin pussiin. Potilaan ollessa osastolla kertyneet likaiset vaatteet desinfioitiin tarpeen mukaan ennen pesua. Alla olevassa kuvassa on lääninsairaalan sairaanhoitajia. 

Sairaalakadun rakennukset olivat 1959-2014 välisen ajan sairaan- ja terveydenhoidon oppilaitoskäytössä.

Sairaalatoiminnan historiasta kertova valokuvanäyttely on avoinna Pääsairaalan ja Kaarisairaalan välisellä yhdyskäytävällä ensimmäisessä kerroksessa.

Kiitos: Arja Hartikainen ja Sari Lahtinen, KYS Arkistotoimi.

Lähteet:
Seppo Hannula: Lasaretista yliopistolliseksi sairaalaksi – 200 vuotta Kuopion lääninsairaalan, keskussairaalan ja yliopistollisen sairaalan historiaa
Museovirasto: Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt – Kuopion lääninsairaala