Takaisin

Sairasta lievä hengitystieinfektio kotona ja käy koronatestissä

Lievän hengitystieinfektion voi sairastaa kotona eikä lievissä oireissa ole tarpeen hakeutua päivystykseen. Lievissäkin oireissa on kuitenkin tärkeää käydä koronatestissä.

Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS) toivoo, että lievissä hengitystieinfektioissa ei hakeuduttaisi KYSin päivystykseen, vaan ihmiset malttaisivat parantua kotona, jos vointi sen sallii. Päivystyksen odotusaulassa flunssainen saattaa tartuttaa tahtomattaan muita ihmisiä. Pelkästään sairauslomatodistusta varten ei tule asioida päivystyksessä, vaan todistus on hankittava omalta terveysasemalta tai työterveyshuollosta.

Lievissäkin hengitystieinfektion oireissa on kuitenkin tärkeää käydä koronatestissä. Terveydenhuollon toimipisteeseen on oltava aina ensin yhteydessä puhelimitse. Ensisijainen koronatestauspaikka on kunkin kunnan oma terveysasema. Ohjeet löytyvät kunnan verkkosivuilta.

KYSin testauspisteessä otetaan koronatestejä arkisin kello 13–20 ja viikonloppuisin kello 10–18, kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta. Testiin tulee varata aika numerosta 044 711 3013.

– Nyt on taas flunssa-aika käsillä. Tartuntataudeista yleisimpiä ovat erilaiset hengitystieinfektiot. Nuhakuume eli flunssa kattaa äkillisistä sairauksista yli viidenneksen ja hengitystieinfektioista noin kaksi viidesosaa. Rinovirukset ovat yleisimpiä lievien hengitystieinfektioiden eli nuhakuumeen aiheuttajia, kertoo KYSin infektioylilääkäri Irma Koivula.

Infektiot ovat yleisimpiä pienillä lapsilla, mutta niitä esiintyy kaikenikäisillä, erityisesti kevättalvisin ja syksyisin. Pikkulasten kohdalla lieviä oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Lieväoireinenkin lapsi on vietävä testiin, jos lapsi tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronatapaukselle tai matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.

– Kaikki hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset tarttuvat helposti yskiessä pisaratartuntana sekä käsien välityksellä. Virusta siirtyy hengitystie-eritteistä käsiin, käsistä toisiin ihmisiin, ja edelleen käsien kautta suun tai nenän limakalvolle. Paras tapa suojautua ja estää tartuntojen leviämistä on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, muistuttaa Koivula.

Jos flunssaa sairastavan vointi huononee, tulee hakeutua lääkärin arvioon. Ennen päivystykseen tuloa täytyy soittaa ympärivuorokautiseen maksuttomaan neuvontanumeroon 116117. Hätätilanteessa tulee soittaa 112.

Lue lisää: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeet hyvään käsi- ja yskimishygieniaan