Takaisin

Suuria pieniä ihmeitä –valokuvakokoelma julkistettiin

Kuopion yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolle saatiin 11. kesäkuuta valokuvataidetta, jonka toteutuksessa on ollut mukana seitsemän osastolla hoitoa saanutta perhettä.

Kahdeksan valokuvaa käsittävä ”Suuria pieniä ihmeitä” –valokuvakokoelma on Ulla-Mari Lindströmin käsialaa.

Taiteilijalle kuvaustilanne oli poikkeuksellinen, sillä usein kuvaukset kestävät tunteja ja lopputulosta ehtii hioa rauhassa. Nyt Lindströmillä oli huomattavasti vähemmän aikaa käytettävissään ja toisaalta kuvattavien tarinat olivat hyvin koskettavia.

- Alussa tämä nopea tahti häiritsi, mutta kun pääsin valitsemaan otetuista kuvista parhaimmat, se ei enää harmittanut. Jo ensimmäisellä vierailullani osastolle selvisi, että kysymyksessä ovat isot asiat ja suuret tunteet, Lindström kertoo.

Taiteilija Ulla-Mari Lindströmille vauvatehon kuvaukset olivat erilainen, mutta miellyttävä kokemus.

Ulla-Maija Lindströmin kädenjälki näkyy vastasyntyneiden teho-osaston lisäksi KYSin päivystyksen lasten osastolla, jonne hän on tehnyt aiemmin seinämaalauksen.

Valokuvissa on tuotu esiin vanhemman ja lapsen yhteys ja niissä esiintyy sekä isiä että äitejä. Kuvien on tarkoitus kaunistaa osaston seiniä, mutta samalla ne ilmentävät koko osaston asennetta ja filosofiaa.

- Ympäristön viihtyvyys ja estetiikka vaikuttavat konkreettisesti ihmisten hyvinvointiin sairaalassa ja osastomme on suunniteltu koko perhettä ajatellen. KYSin vastasyntyneiden teho-osasto poikkeaa muista yliopistosairaaloiden teho osastoista siinä, että meillä koko perhe saa olla vastasyntyneen sairaalahoidossa mukana. Vastasyntynyt saa olla sairaalassa koko ajan vanhempiensa kanssa. Se on vauvalle kaikista tärkeintä, vastasyntyneiden teho-osaston osastonylilääkäri Ulla Sankilampi kertoo.

Maiju Holopainen ja tytär Vilma ihastelivat heistä otettuja kuvia valokuvien julkistustilaisuudessa.

Maiju Holopaisen puoli vuotta sitten keskosena syntynyt tytär Vilma on viettänyt suurimman osan elämästään vastasyntyneiden teho-osastolla. Kuin keskosuudessa ei olisi ollut tarpeeksi haastetta elämän alkutaipaleelle, Vilmalta leikattiin noin viikon ikäisenä ohutsuolen kiertymän vuoksi iso osa kuoliossa ollutta suolta. Nyt tuore perhe opettelee uutta arkea pikkuhiljaa pidennettävien kotilomien aikana.

- Viimeksi eilen katsoin näitä meidän kuvia ja muistelin niitä aikoja osastolla. Mietin, kuinka pieni Vilma oli silloin. Se, että pääsi alusta asti olemaan mukana lapsen päivittäisessä hoidossa yhdessä hoitajien kanssa, oli hyvin tärkeää. Paras tapa luoda kiintymystä omaan lapseen oli kenguruhoito, jossa viihdyimme Vilman kanssa useita tunteja päivässä, Holopainen kertoo.