Takaisin

Tukea tupakoinnin lopettamiseen – ”Pahimmillaan poltin kaksi askia päivässä”

Kuopion yliopistollisen sairaalan kanttiinin esimies Juha Poikonen, 50, yritti vuosia irti tupakasta aivan yksin. Ilman tukea tupakoinnin imusta on kuitenkin vaikeaa päästää irti. Sunnuntaina 31. toukokuuta vietetään jälleen Maailman tupakatonta päivää.

Poikonen aloitti tupakoimisen jo teini-iässä. Tarina on tuttu monelle. Läheiset ja kaveripiiri polttivat, joten rööki nousi myös Poikosen huulille.

Poikosen tupakoiminen jatkui noin kolmekymmentä vuotta. Poikonen tiesi, että lopettaa pitäisi, mutta tupakasta on tunnetusti vaikeaa päästää irti. Yksin lopettaminen täysin ilman tukea ei tuottanut tulosta.

–  Pahimmillaan poltin kaksi askia päivässä. Viimeiset vuodet poltin noin puoli askia päivässä, Poikonen muistelee.

Poikonen kärsi huonovointisuudesta ja jaksamattomuudesta, vaikka hän harrasti liikuntaa ja oli muuten hyvässä fyysisessä kunnossa. Tupakanpoltto ja suvun rasitteet, kuten sydän- ja sepelvaltimosairaudet alkoivat painaa Poikosen terveyttä.

–  Sepelvaltimopotilaiden ensitietopäivässä katselin ympärilleni ja mietin, että kuinka minä voin olla täällä vain 48-vuotiaana, Poikonen kertoo.

Juha Poikonen on päässyt irti tupakasta.

Tupakoinnin lopettamisen tueksi on tarjolla lääkkeitä, joista myös Poikonen on jutellut lääkäriensä kanssa. Valtimotautipotilaiden kannattaa aina keskustella lääkityksen aloittamisesta ensin oman lääkärinsä kanssa.

Nikotiinikorvaushoidon perusajatus on pehmentää laskua savuttomaksi. Korvaushoitotuotteista saa vereen nikotiinia, mutta pienempinä ja loivemmin vaikuttavina annoksina kuin savukkeista. Nikotiinin saannin jatkaminen lieventää vieroitusoireita ja vähentää tupakanhimoa. Tavallinen hoitoaika on 3-6 kuukautta. Voit lukea aiheesta lisää Sydänliiton verkkosivuilta osoitteessa www.sydan.fi.

Särkynyt sydän

Lopulta Poikosen sydän oli se, joka murtui ensimmäisenä. Hän sai sydänkohtauksen vuonna 2018 ja hänelle tehtiin sepelvaltimoahtauden vuoksi kaksi pallolaajennusta.

Poikonen päätti sydänkohtauksen jälkeen, ettei halua enää milloinkaan kokea pahaa oloa, joka oli kestänyt vuosia.

–  Kerran näin unta, että poltan vielä. Aamulla herätessäni säikähdin, että nytkö se alkoi uudestaan, Poikonen naurahtaa.

Entä mitä Poikonen haluaisi kertoa 15-vuotiaalle itselleen?

–  Johonkin kuuluminen ei tarkoita sitä, että täytyy tehdä täsmälleen niin kuin muutkin tekevät. Tupakoimisessa ei ole mitään järkeä.

Lisätietoja tupakoinni lopettamisesta voit kysyä sinua hoitavalta lääkäriltä, apteekista tai osoitteesta www.stumppi.fi.