Takaisin

Uutta elämää epidemian keskellä

Yksi ihmisryhmä ei välitä tuon taivaallista meneillään olevasta globaalista pandemiasta: vastasyntyneet. KYSin naisten akuuttikeskuksessa autetaan maailmaan uusia ihmisen alkuja vuoden jokaisena päivänä. Kaksi äitiä kertoo, millaista oli olla viimeisillään raskaana ja synnyttää keskellä poikkeusoloja.

Koronavirusepidemian aikana muiden perheiden kanssa syntyy vähemmän kohtaamisia, sillä esimerkiksi äidin ruoka tuodaan suoraan huoneeseen. Suurin muutos synnyttäjän osalta on kuitenkin ollut se, että tukihenkilöiden läsnäoloa synnytyksessä on rajoitettu valtakunnallisesti yhteisellä päätöksellä huhtikuun alussa.

Tämä on aiheuttanut paljon huolta ja herättänyt kysymyksiä myös KYSiin synnyttämään tulevien naisten keskuudessa. Isä tai muu tukihenkilö saa olla läsnä synnytyksen ajan, mutta synnytyksen jälkeen vuodeosastolle siirryttäessä tukihenkilön on poistuttava sairaalasta. Lisätietoa rajoituksista löydät täältä ja täältä.

Kuopiolainen Emilia Savolainen ja maaninkalainen Anna-Maria Pietiläinen eivät tunne toisiaan, mutta he synnyttivät kumpikin juuri toisen lapsensa KYSissä. Molemmat olivat terveitä poikia. Koronavirusepidemian vuoksi tehdyt erikoisjärjestelyt eivät erityisemmin vaikuttaneet kummankaan äidin synnytyskokemukseen, vaikka kokemus on aina jokaisen kohdalla erilainen.

Anna-Maria Pietiläinen muutaman päivän ikäisen poikansa kanssa.

–  Ei tämä tuntunut ainakaan huonolla tavalla erilaiselta. Koko kotiväki oli tiiviisti mukana monta kertaa päivässä synnytyksen jälkeen kuvien ja videopuheluiden välityksellä. En koe, että olisin jäänyt mistään paitsi, Pietiläinen pohtii.

Anna-Maria Pietiläinen valmistautui synnytykseen kuitenkin hieman eri tavalla kuin edellisellä kerralla.

–  Osallistuin parille synnytysvalmennuskurssille verkossa. Niissä keskityttiin rentoon synnytykseen ja käytiin läpi sitä, miten lisätä äidin luottamusta ja turvallisuutta koronaan liittyen. Koin sen hyvänä.

Positiivinen kokemus kaikesta huolimatta

Myös Emilia Savolainen valmistautui synnytykseen avoimin mielin, joskin kipu ja kivunlievitys jännittivät häntä hieman etukäteen. Lopulta Savolaisen pienellä miehellä oli niin kiire maailmaan, että kivunlievityssuunnitelmat muuttuivat lennossa.

– Valmistauduin käymällä asiaa läpi mielessäni: millaisia tunteita tämä herättää. Hain myös rentoutta synnytykseen ja vaikka se rentous välillä vähän murtui, niin siitä tuli kuitenkin hyvä kokemus.

–  Synnytyssalissa isän tuki oli tosi tärkeää pahimmassa avautumisvaiheessa, joka tuli aika rytinällä. Se on edelleen perheen yhteinen kokemus eikä vain äidin, Savolainen summaa.

Savolaisen mielestä synnyttämään tulevien äitien ei tarvitse olla huolissaan synnyttämisestä poikkeusolojen aikana.

–  Sairaalassa on onnistuttu hyvin siinä, että siellä on lämmin ja asiallinen ilmapiiri. KYSin omat synnytysvalmennusvideot ja Terveyskylän Naistalo auttavat myös raskausaikana, Savolainen kertaa.

Emilia Savolaisen toinen lapsi syntyi viikkoa ennen äitienpäivää.

Anna-Maria Pietiläinen haluaa rohkaista äitejä ja heidän läheisiään.

–  Kokonaistilanne maailmalla on tietysti vakava, mutta sairaalassa voi olla luottavaisin mielin. Siellä saa tarvittaessa aina apua ja tukea myös sen jälkeen, kun puoliso on poistunut synnytyksen jälkeen. Kenenkään ei tarvitse olla yksin, Pietiläinen summaa.

Emilia Savolainen on samoilla linjoilla. Hänen mielestään positiivisella asenteella pääsee jo pitkälle, vaikka tilanne voikin tuntua etukäteen pelottavalta.

– Ensin minua ahdisti, koska olimme pyytäneet, että pääsisimme perhehuoneeseen. Se ei ole nyt mahdollista. Sitten päätin, että tästä tulee hyvä kokemus ja tämä on vauvaa varten. Itse ei tälle tilanteelle mitään mahda ja voimme silti vauvan kanssa nauttia ajasta sairaalassa.

– Kätilöt ja lääkärit ovat synnyttäjää varten ja minullekin sanottiin koko ajan, että kysy vain heti, jos tarvitset jotain. Jos on mitään epävarmuutta, niin kannatta kääntyä ammattilaisen puoleen. Oma positiivinen suhtautuminen auttaa kaikkeen, Savolainen kannustaa.