Takaisin

Vastasyntyneet saavat lahjaksi lapiot: ”Rakennetaan yhdessä tulevaisuutta”

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa syntyviä vauvoja ja heidän perheitään muistetaan jälleen kotiin vietävällä lahjalla. Vuonna 2021 syntyvät lapset saavat KYSistä muistoksi hiekkalapion.

Naisten akuuttikeskuksen työporukan ideoima lahja kumpuaa nykyisestä koronan kurittamasta yhteiskunnallisesta tilanteesta. Lomautusten, työttömyyden ja talouden haasteiden keskellä kätilöt haluavat ylläpitää toiveikkuutta.

– Rakennetaan yhdessä tulevaisuutta ja luodaan uutta, kiteyttää osastonhoitaja Pia Kokkonen.

KYSissä vastasyntynyt saa lahjaksi kuvassa näkyvän hiekkalapion.

Jokaista hiekkalapiota koristaa teksti #SavossaSyntynyt2021. Ensimmäiset jaossa olevat lapiot ovat punaisia, sinisiä ja limen vihreitä. Tammikuun puolivälin kieppeillä saadaan Savon väreissä komeilevia kelta-mustia lapioita. Muovia oleva hiekkalapio on kestävä, suomalainen tuote.

Muisto synnytyssairaalasta on perheille tärkeä

Vastasyntyneiden muistamista on aiemminkin KYSissä ideoitu yhteiskunnallisten aiheiden kautta. Kuluneena vuonna jokainen uusi vauva sai keltaisen ämpärin.

Pieni lasten hiekkasanko herätti huomiota jopa siinä määrin, että Kansallismuseo pyysi #savossasyntynyt-ämpärin itsenäisyyden ajan kokoelmaan. Kokoelmaan tallennetaan 2000-luvun suomalaisista ilmiöistä ja käännekohdista kertovaa aineistoa.

Kansallismuseon mukaan ämpäri kommentoi ja tuo esiin hauskalla tavalla hankalaa yhteiskunnallista aihetta, eli matalia syntyvyyslukuja.

– Perheiden palaute sankoista on ollut hyvää ja niitä on pyydetty jälkeenpäinkin, jos sanko on jäänyt jostain syystä saamatta, Kokkonen kertoo.

– Se on ollut tärkeä muisto ja perheet ovat lähettäneet meille kotoa vauvakuvia sankojen kanssa.

Pia Kokkonen muistaa, että lapiota visioitiin sankolle kaveriksi jo aikaa sitten. Päätös tehtiin kuitenkin vasta vuoden lopussa. – Nyt voi kerätä koko sarjan synnyttämällä KYSissä, Kokkonen vinkkaa.