Takaisin

Yhdysvaltalaisprofessori KYSissä: ”Pysykää tällaisina”

Yhdysvaltalaiselle akuuttilääketieteen professorille Suomi näyttäytyy julkisen terveydenhuollon suhteen erityislaatuisena maana. Hän halusi tulla paikan päälle selvittämään, mitä me teemme oikein.

Suomessa yhden asukkaan terveydenhuolto maksaa valtiolle 3 700 euroa vuodessa, kun Yhdysvalloissa se maksaa 11 000 dollaria vuodessa. Suomalainen terveydenhoito on kuitenkin paitsi edullista: se on myös maailman laadukkainta.

Kesällä julkaistun globaalin tutkimuksen mukaan Suomen julkinen terveydenhuolto on laadun ja saatavuuden osalta maailman parasta yhdessä Islannin, Norjan, Alankomaiden, Luxemburgin, Sveitsin ja Australian kanssa.

Robert Derlet on yhdysvaltalainen akuuttilääketieteen professori Kalifornian yliopistosta. Hän on ollut muun muassa ehdolla Yhdysvaltain kongressiin ja tällä hetkellä hän kirjoittaa kirjaa Yhdysvaltojen terveydenhuollon taloudellisesta tilanteesta. Saadakseen lisää perspektiiviä aiheeseen, hän vieraili myös Suomessa, joka on monella mittapuulla julkisen terveydenhuollon mallimaa.

Robert Derlet vieraili KYSillä maaliskuun lopulla ja ihastui näkemäänsä.

Derlet oli kuullut, että Kuopio on erinomainen opetussairaala, joten hän halusi nähdä sairaalan omin silmin. Derlet haluaa erityisesti selvittää, miten terveydenhuollon palvelut voidaan tuottaa Suomessa niin edullisesti.

- Teillä päätökset tehdään potilaan etu edellä. Ikävä kyllä Yhdysvalloissa terveydenhuollon kuluihin vaikuttavat muun muassa vakuutusyhtiöt, jotka ottavat välistä oman osuutensa. Lisäksi lääkeyhtiöillä on monopoleja lääkkeisiin, jolloin ne voivat määritellä lääkkeen hinnan taivaisiin, Derlet pohtii.

KYS teki amerikkalaisprofessoriin niin syvän vaikutuksen, että hän siirtäisi KYSin mielellään sellaisenaan suoraan Yhdysvaltoihin. Tilat ja henkilökunnan suhtautuminen potilaiden hoitoon tekivät häneen suuren vaikutuksen.

- Teillä annetaan erinomaista hoitoa. Vähäisemmällä rahalla saa niin paljon enemmän kuin meillä. Minulla on teille vain yksi toive: pitäkää taloudelliset motiivit kaukana terveydenhuollosta myös jatkossa, Derlet summaa.