- Kokousajat 2022 (pdf)
- Kokoonpano 2022 (pdf)
- PSSHP:n tutkimuseettisen toimikunnan ohjeet tutkijoille (pdf)
Koronavirustilanteen takia KYSin Tiedepalvelukeskus on siirtynyt etätyöhön, ks. toimitettavat asiakirjat.
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta antaa lausunnon erityisvastuualueellaan tehtävistä tutkimuslain alaisista lääketieteellisistä tutkimuksista. Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta (Tutkimuslaki) määrittää tutkimukset, jotka on käsiteltävä alueellisessa lääketieteellisessä tutkimuseettisessä toimikunnassa. Myös merkittävät tutkimussuunnitelman muutokset on toimitettava lääketieteelliselle tutkimuseettiselle toimikunnalle käsiteltäväksi ennen tutkimuksen jatkamista muutetun tutkimussuunnitelman mukaisesti.
Tutkimuslaissa lääketieteellisellä tutkimuksella tarkoitetaan sellaista tutkimusta, jossa puututaan ihmisen tai ihmisen alkion tai sikiön fyysiseen tai psyykkiseen koskemattomuuteen ja jonka tarkoituksena on lisätä tietoa terveydestä, sairauden syistä, oireista, diagnostiikasta, ehkäisystä tai tautien olemuksesta yleensä, mukaan lukien hoito- ja terveystieteellinen tutkimus, liikuntatieteellinen tutkimus ja ravitsemustieteellinen tutkimus.
Alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan lausuntoa ei tutkimuslain mukaan yleensä tarvita esimerkiksi yksinkertaisiin haastattelu- ja kyselytutkimuksiin tai potilasasiakirjoihin ja / tai rekistereihin perustuviin tutkimuksiin, joissa ei puututa tukittavien koskemattomuuteen. Myöskään normaaliin laadunvalvontaan tai -arviointiin liittyviin hankkeisiin ei tarvita alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan lausuntoa. Tarvittaessa (esim. julkaisemista varten) tällaisiin tutkimuksiin voi lausunnon hakea yliopiston eettiseltä toimikunnalta tai muulta vastaavalta toimikunnalta.
Alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan tehtävät
Tutkimuseettisen toimikunnan tehtävänä on varmistaa tutkimuksen eettisyys. Lisäksi se varmistaa, että tutkimuksessa on otettu huomioon lakien, asetusten ja säädösten velvoitteet (mm. tutkimuslaki, laitelaki, kudoslaki, tietosuojalaki) sekä tutkittavien asemaa koskevat kansainväliset velvoitteet ja muut lääketieteellistä tutkimusta koskevat määräykset ja ohjeet. Lausunnossaan tutkimuseettisen toimikunnan on esitettävä perusteltu näkemys siitä, onko tutkimus eettisesti hyväksyttävä. Tutkimuseettinen toimikunta varmistaa tutkittavien turvallisuuteen ja oikeuksiin liittyvät asiat. Lisäksi toimikunnan tulee seurata, ohjata ja arvioida tutkimuseettisten kysymysten käsittelyä alueellaan.
Tutkimussuunnitelmasta on saatava alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan myönteinen lausunto ennen tutkimuksen aloittamista. Lisäksi tutkimukselle tarvitaan mm. tutkimuspaikan tutkimuslupa. Lääketieteelliset tutkimukset on ennen tutkimuksen aloittamista rekisteröitävä julkiseen ja riippumattomaan kansainväliseen kliinisen tutkimuksen rekisteriin.
Tutkimuseettisen toimikunnan lausuntohakemusprosessi (pdf)
Tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus 2021 (pdf)
Tutkimuseettisen toimikunnan asiakaspalaute 2021 (pdf)
Toimikunnan englanninkielinen nimi: Ethics Committee, Hospital District of Northern Savo
Rekisteröity USA:n Office for Human Reasearch Protections (OHRP) -tietokantaan
ICH GCP Compliance Statement (pdf)Puijon sairaala, rak. 4, 4. krs.
Postiosoite
Kuopion yliopistollinen sairaala, Puijonlaaksontie 2, PL 100, 70029 KYS
Sähköposti
tutkimuseettinentoimikunta(at)kuh.fi
Kirsi Luoto
kehittämispäällikkö
p. 044 717 2102
Anu Bruun
tutkimushallintokoordinaattori
p. 044 717 2114
Mari Ollikainen
tutkimushallintokoordinaattori
p. 044 717 2115
Tutkijan neuvonta-ajanvaraus
p. 044 717 2102
etunimi.sukunimi(at)kuh.fi