Auta lastasi toipumaan
1. Ilmaise lapsellesi, että hän on turvassa.
Ensimmäisinä loukkaantumisen jälkeisinä päivinä ja viikkoina monet lapset pelkäävät, että jotain pahaa voisi tapahtua heille uudestaankin. Auta lastasi ymmärtämään, että hän on nyt turvassa. Anna hänelle – myös teini-ikäiselle – läheisyyttä ja halauksia. Nuoremmat lapset voivat tarvita enemmän syliä ja hellyyttä.
2. Anna lapsesi kertoa halutessaan tunteistaan ja huolistaan.
Kerro lapsellesi, että tällaisessa tilanteessa on luonnollista mennä hetkeksi pois tolaltaan; monet lapset kokevat olonsa järkyttyneiksi, huolestuneiksi tai hämmentyneiksi satuttavien tapahtumien jälkeen. Anna lapsesi puhua tuntemuksistaan, jos hän haluaa. Jos hän ei halua puhua, voit käyttää tarinan kirjoittamista, kuvan piirtämistä tai leikkiä keinona käsitellä lapsen kokemuksia ja lievittää hänen stressiään.
3. Palaa mahdollisuuksien mukaan takaisin tavallisiin rutiineihin.
On tärkeää auttaa lastasi lepäämään ja nukkumaan riittävästi, syömään säännöllisesti ja jatkamaan koulunkäyntiä heti kun se on mahdollista. Rohkaise lastasi myös palaamaan kaveriensa pariin mahdollisimman pian. Jos tapahtuma näyttää estävän lastasi palaamasta tuttujen toimintojensa pariin, keskustele lääkärin tai psykologin kanssa siitä, mitä lapsesi voi tehdä ja pyri tukemaan häntä takaisin joidenkin tavallisten tekemistensä pariin.
4. Lisää perheen ja ystävien kanssa vietettyä aikaa.
Lapset, jotka saavat tukea perheeltään ja ystäviltään, näyttävät toipuvan paremmin järkyttävien tapahtumien jälkeen. Kokeile yhdessä lukemista, pelaamista, liikkumista tai elokuvien katselua.
5. Varaa aikaa omien tunteidesi käsittelyyn.
Kaikkien niiden asioiden lisäksi, joita teet lapsesi auttamiseksi, sinun on tärkeää muistaa huolehtia hyvin itsestäsi. Sinun on vaikeampaa auttaa lastasi, jos olet itse hyvin huolestunut, järkyttynyt tai poissa tolaltasi. Puhu tunteistasi muiden aikuisten – esimerkiksi perheenjäsenten, ystävien, papin, lääkärin tai psykologin - kanssa. Tunnista omat reaktiosi ja lue vinkkejä itsestäsi huolehtimiseen.
Pidä huolta itsestäsi (jaksaminen)
6. Muista, että samankin perheen jäsenet voivat reagoida eri tavoin.
Lapsesi tunteet ja huolet tapahtuneeseen liittyen voivat olla erilaisia kuin omasi. Sisarukset voivat myös kokea olonsa järkyttyneiksi.