Kesäduunariblogi

Kesäduunariblogissa sairaanhoitopiirin kesätyöntekijät kertovat kokemuksistaan. Vuonna 2019 blogia kirjoittavat kirjoittavat päivystyspoliklinikalla osastosihteerinä työskentelevä Leena Rahunen, kätilö Liinu Mölsä, kätilöopiskelija Mirka-Liisa Väänänen ja tekstinkäsittelijänä työskentelevä Atte Tapiainen.

Leena RahunenMirka-Liisa VäänänenAtte Tapiainen

Liinu Mölsä

 

 

 

 

 

              

Takaisin

Loppukesän kuulumiset

Niin se kesä vaan hujahti taas kuin hetkessä. Tuntuu, että vastahan sitä kesätyöt aloitti, nyt on jo viimeisen työviikon viimeiset päivät menossa. Ensi viikolla jatkuvatkin opinnot. Täytyy myöntää, että tekstinkäsittelijän työtä tulee jäämään hieman ikävä. Edellisen viikon vietin kesälomaa, oheisessa kuvassa hieman maisemia kesälomareissulta tuomaan väriä blogiin.

Näkymiä Fløyan huipulta Norjasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näkymiä Fløyan huipulta Norjasta.

Voisin vielä hieman avata teille, millaisen prosessin kautta saneltavat potilasasiakirjat syntyvät. Kun potilaan hoitoon liittyvä tapahtuma on ohi, lääkäri, tai kuka asiakirjaa sitten saneleekaan, nauhoittaa mikrofonin avulla tekstin sanallisessa muodossa. Kyseessä voi olla vaikkapa käyntiteksti, jossa tarkoituksena on dokumentoida potilaan käynti poliklinikan vastaanotolla. Teksti voi kuitenkin dokumentoida esimerkiksi hoitoneuvottelun, jossa potilas ei välttämättä itse ole läsnä, potilaalle tehdyn toimenpiteen, tai radiologisten kuvannusten lausuntoja. Erilaisia dokumentoitavia tapahtumia on paljon. Sanelut ilmaantuvat sanelemisen jälkeen järjestelmään, josta tekstinkäsittelijä pääsee sen avaamaan. Saneluihin sanelijat voivat laittaa eri kiireellisyysluokkia, jotka vaikuttavat siihen, missä järjestyksessä sanelut puretaan.

Sanelussa tulee alkuun olla potilaan henkilötiedot, jotta dokumentit menevät varmasti oikealle henkilölle. Tämän jälkeen itse teksti sanellaan sana sanalta. Tekstiin tulee myös sanella välimerkit ääneen, eli siis pisteet, pilkut, kysymysmerkit, kauttaviivat ja vastaavat. Inhimillisten virheiden vuoksi näitä välillä jää sanelematta, jolloin tekstinkäsittelijä saattaa joutua hieman korjailemaan tekstiä näiden osalta. Välimerkkien ääneen saneleminen saattaa kuulostaa tottumattoman korvalle hieman erikoiselta, ja se myös varmasti vaatii itse sanelijalta paljon totuttelemista. Viime kesän työskenneltyäni tekstinkäsittelyssä, minulle kävikin niin, että esimerkiksi kirjaa lukiessani luin kaikki välimerkit mielessäni ääneen. Tänä kesänä enää samaa ilmiötä ei kuitenkaan tapahtunut, ehkäpä korva on jo sen verran tottunut saneluiden kuuntelemiseen.

Joskus tekstinkäsittelijän täytyy hieman tulkita asiayhteydestä, mitä sanelija tarkalleen ottaen tarkoittaa. Esimerkkinä tästä seuraava: ”Potilas käy nyt laboratoriokokeissa” vs. ”Potilas käynyt laboratoriokokeissa”. Esimerkin tapauksessa, sanelusta harvoin voi suoraan päätellä, kummasta on kyse, mutta näiden kahden välillä merkityksessä on eroa. Tällöin tekstinkäsittelijän tulee päätellä muusta sanellusta tekstistä, kumpaa näistä tarkoitetaan. Vastaavia tilanteita tulee yllättävän paljon vastaan.

Tekstinkäsittelijän työskentelypiste

Työskenteleminen tekstinkäsittelyssä on ollut mitä parhain kesätyö minulle. Itse työ on ollut todella miellyttävää, ja siihen uppoutuessa katoaa helposti ajantaju ja päivät menevät kuin siivillä. Tuntuu myös siltä, että olen hyötynyt tästä työstä tulevan urani kannalta enemmän kuin sitä äkkiseltään luulisi. On ollut myös hienoa nähdä tämä osa potilaan hoitoketjusta, se auttaa minua hahmottamaan paremmin kokonaisuutta. Lisäksi saatan itse olla saneleva osapuoli tulevaisuudessa, ja uskonkin, että täällä työskentelystä on ollut valtavasti apua siihen.

Mukavaa loppukesää ja alkavaa syksyä kaikille!

Atte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekstinkäsittelijän työskentelypiste