Kesäduunariblogi

Kesäduunariblogissa sairaanhoitopiirin kesätyöntekijät kertovat kokemuksistaan. Vuonna 2019 blogia kirjoittavat kirjoittavat päivystyspoliklinikalla osastosihteerinä työskentelevä Leena Rahunen, kätilö Liinu Mölsä, kätilöopiskelija Mirka-Liisa Väänänen ja tekstinkäsittelijänä työskentelevä Atte Tapiainen.

Leena RahunenMirka-Liisa VäänänenAtte Tapiainen

Liinu Mölsä

 

 

 

 

 

              

Moikka moi!

Olen Mirka-Liisa, kätilöopiskelija. Olen pieniä viilauksia vaille suorittanut sairaanhoitajan opinnot ja sitten keväällä aloitan kätilön opinnot. Kirjoitan myös kesäduunariblogia ja olen ensimmäistä kertaa talossa kesäsijaisena toukokuun lopusta elokuun alkuun plastiikkakirurgian ja urologian kirurgisella osastolla sairaanhoitajana. Osastolla hoidetaan myös ihotauteja. Lisäksi vielä heinäkuun ajaksi joukkoomme siirtyi naapuriosastomme aistinelinsairaudet eli silmä-, nenä-, kurkku- ja korvasairaudet. Joten paljon on päässyt ihmettelemään monenmoista!

Osastolla työskentelee sairaanhoitajia, perushoitajia sekä moniammatilliseen työyhteisöön kuuluvat osastonhoitaja, apulaisosaston hoitajat, kirurgit, fysioterapeutti sekä tarpeen tullen muita erikoisalojen lääkäreitä ja hoitajia. Osastolla hoidetaan niin sanottuja puhtaita potilaita eli ei infektiota, ja infektiopotilaita. Nämä potilaat on jaettu erillisille käytäville.

Kahvihuonettamme piristivät kauniit kukat.

Kahvihuonettamme piristivät kauniit kukat.

Plastiikkakirurgiassa ja urologian kirurgiassa hoidetaan pääasiassa kirurgisia potilaita postoperatiivisesti leikkauksen jälkeen, mutta hoidetaan myös päivystyksellisiä potilaita. Plastiikkakirurgiassa hoidetaan rintasyöpäleikkauksia ja kirurgisesti haavoja. Plastiikkakirurgiassa tehdään myös erilaisia korjausleikkauksia ja pehmytkudossyöpien hoitoja. Urologia eli virtsaelinkirurgiassa hoidetaan miesten ja naisten virtsaelinten sairauksia sekä miesten sukuelinten sairauksia muun muassa eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu sekä virtsa- ja sukuelinsyöpä, kuten esimerkiksi eturauhassyöpä. Ihotautien puolesta hoidetaan erilaisia infektoituneita haavoja ja ihottumia jotka vaativat sairaalahoitoa. Erityisosaamista löytyy haavojen hoitoon, palovammojen hoitoon, vaikeiden tulehdusten ja ihotautien hoitoon.

Aistinelimillä hoidetaan kaikkea vaivaa silmiin, korva-, nenä- ja kurkkutauteihin liittyen. Aistinelimien osastolla ennen heinäkuuta oli sijoitettuna myös vierivalvontayksikkö, jossa on kolme potilaspaikkaa. Vierivalvonnassa potilaat tarvitsevat erilaisten tilanteiden vuoksi hoitajan läsnäoloa koko ajan. Vierivalvonnassa potilas voi olla minkä tahansa kirurgian osaamisalan potilas. Vierivalvonnan tarkoitus on mahdollistaa turvallinen hoito vaativissa tilanteissa, jota osastolla ei ole välttämättä mahdollista toteuttaa. 

Kenkäni saavat lähes päivittäin mainintaa potilailta ja työtovereilta pirteästä väristään. Olen itsekin aika pirtsakka luonteeltani. Näissä minut voi nähdä viipottamassa!

Kenkäni saavat lähes päivittäin mainintaa potilailta ja työtovereilta pirteästä väristään. Olen itsekin aika pirtsakka luonteeltani. Näissä minut voi nähdä viipottamassa!

Töiden aloittaminen oli jännittävää ja kyseiset osaamisalat eivät olleet minulle ennestään tuttuja sen syvemmin mitä koulussa oltiin opiskeltu. Lähtökohtaisesti tulin avoimin ja positiivisin mielin töihin ja oppimisen intoa täynnä. Nyt kuuden viikon jälkeen voin sanoa, että olen ottanut suurimman harppauksen oppimisessani. Vaikka useat eri osaamisalat tuovat haasteensa ja jännitti kovasti mitenkä sitä osaakaan hoitaa potilaita, silti tilanne on herkullinen oppimisen kannalta ja olen saanut itsevarmuutta huimasti osaamiseeni. Osastolla on todella mukavaa henkilökuntaa ja jokainen auttaa toistaan ja yhdessä aina tuumataan eri tilanteita.

Heinäkuu on lomien vuoksi koko henkilökunnalle haastavaa aikaa ja vaatii entistä intensiivisempää yhteistyötä moniammatillisesti kaikilta. Uskon, että hyvä kommunikointi, haastavien tilanteiden esiintuominen ja parannuskeinojen ehdotukset ovat tärkeää heinäkuun poikkeuksellisessa tilanteessa. Eri osaamisalat kuitenkin avaavat silmiä ja oppii kiinnittämään huomiota kokonaisvaltaisesti potilaan vointiin. Tämän kesän aikana varmaan opin enemmän asioita kuin koko opintojeni aikana. Joka päivä töihin on kiva tulla ja on aivan uudenlainen työpäivä vastassa ja se on tässä erittäin mielenkiintoista.

Moni varmasti miettii, mitä kätilöopiskelijana saan tästä käteen. Saan tämän kesän aikana todella paljon työkaluja pakkiini, joka myös tukee tulevaa kätilön ammattiani vahvasti. Opin hoitamaan potilaita kokonaisvaltaisesti jokaisen yksilöllisen tilanteen ja tarpeiden mukaisesti.

Tämä kesä antaa paljon uutta oppia ja lisää on vielä tulossa. Hauskaa kesää! 

- Mirka-Liisa

Vauvakuplasta toiseen!

Heippa vaan!

Olen Liinu, keväällä kätilöksi valmistunut ja nyt kesäsijaisena Naistenosastolla. Minä myös olen yksi kesäduunariblogin kirjoittajista tänä vuonna ja päivittelen tänne kesäkuulumisiani. Työni naistenosastolla aloitin kesäkuun vaihteessa, eli noin kuukauden verran olen täällä ehtinyt työskennellä.

Naistenosastolla työskentelee kätilöiden lisäksi myös sairaanhoitajia ja lastenhoitajia. Itse osasto on jaettu A- ja B -puoliin siten, että A-puolella on niin sanottu lapsivuodeosasto, jossa juuri synnyttäneet äidit ja vauvat (sekä puolisot tai tukihenkilöt) viettävät ensimmäiset päivät ennen sairaalasta kotiutumista, ja B-puolella taas hoidetaan asiakkaita, jotka tarvitsevat apua gynekologiseen vaivaan. Itse olen työskennellyt nyt pääasiassa osaston A-puolella, perheiden parissa. Töiden aloittaminen tietysti jännitti, mutta osasto ja sen henkilökunta oli opintoihin liittyvissä harjoitteluissa tullut tutuksi, joten jännitys oli vain hyvää, pientä kutkutusta.

Tämä näkymä toivottaa minut tervetulleeksi, kun tulen töihin!

Tämä näkymä toivottaa minut tervetulleeksi, kun tulen töihin!

Ensimmäiset päivät työskentelin perehdyttäjäni kanssa ja sain palautella mieleeni osaston toimintatapoja. Koska työ on vauvan ja äidin voinnin seurannan lisäksi suureksi osaksi myös imetysohjausta, perehdytyksen yhteydessä pääsin osallistumaan erilliseen Imetys 1 -taitopajaan, joka hyvin palautti mieleen ne kaikki koulussa opetellut, imetykseen liittyvät asiat.

Työ naistenosastolla on antoisaa, sillä pääsen aitiopaikalla seuraamaan, kun vanhemmat ja muu perhe tutustuvat uuteen perheenjäseneensä. Tuen vanhempia heidän opetellessa tai muistellessa vaippojen vaihtoa ja muuta vastasyntyneen hoitoa sekä pääsen tsemppaamaan äitejä heidän harjoitellessa imetystä yhdessä pienokaisensa kanssa, sillä vaikka lapsi ei olisi äidille ensimmäinen, on vastasyntyneen kuitenkin ensimmäistä kertaa ikinä opeteltava syömään itse. Ja, jos eteen tulee tilanteita, joissa epäilee omaa tietämystään, tai muuten vain tarvitsee työkavereilta apua, on täällä osastolla huipputyyppejä, jotka ovat aina auttamassa. Huippukesä tiedossa siis!
Liinu

Kesä etulinjassa

Olen Leena ja työskentelen kesän ajan päivystyspoliklinikalla osastonsihteerinä, ja kirjoittelen ajatuksistani sekä kokemuksistani kesäduunariblogin muodossa kesän mittaan. Työt aloittelin toukokuussa koulun lukukauden päätyttyä, joten hieman on jo kesää kulunut työtä tehdessä. Viides viikko juuri meneillään ja työt ovatkin jo hyvässä vauhdissa.

Tuttuun ympäristöön oli helppoa tulla, ei tarvinnut paljon jännittää työkavereita ja hommia mitä olisi luvassa. Uusiinkin työkavereihin ja kesäsijaisiin olen jo ehtinyt tutustua.  Toki usein pieni jännitys on uuteen työhön tullessa hyvästäkin, sillä täällä et tiedä mitä päivä, ilta tai yö tuo tullessaan, joten täytyy olla valmis monenlaisiin erilaisiin tilanteisiin - niistä lisää kenties myöhemmin kesän teksteissäni. 

Leenan työvälineet.Osastonsihteerin työnkuva päivystyspoliklinikalla poikkeaa tekemieni havaintojen perusteella melkoisesti muista osastoista ja poliklinikoista. Työ on

- kolmivuorotyötä, työvuorot alkavat moniin eri aikoihin
- useampia eri työpisteitä, työpisteittäin vaihtelevat tehtävät
- useiden erilaisten ohjelmien, toimintojen hallintaa
- erilaisten traumatapahtumien varalle tarkoitetun hälytysjärjestelmän hallintaa, sekä perehtymistä monipotilas- ja suuronnettomuustapahtumien varalle (sihteerin tehtävät ja näkökulma)
- laajojen kokonaisuuksien hahmottamista, jatkohoidon järjestelyä eteenpäin
- lääketieteellisten saneluiden purkamista yöaikaan, (pitkästä aikaa pääsin itsekin sitä taas viime viikonloppuna tekemään), sitä myöten sanaston osaaminen/tunnistaminen on eduksi.

Työvälineitäni ovat muistikirja aina matkassa pieniä ohjeita varten, sekä virve-puhelin ja kuuloke ambulanssitriagessa työskentelemiseen. Ennakkoilmoitukset kuuluvat virven kautta. 

Työpäivät ovat menneet nopeasti eri työpisteissä töitä tehden, muutamassa eri triagepisteessä; niin kävelevien potilaiden kuin ambulanssitriagenkin puolella sairaanhoitajan työparina vastaanottaen päivystykseen sisälle tulevia potilaita niin kiireettömämmin kuin ennakkoilmoituksillakin. Pidän työn vaihtelevuudesta ja samoin työn tuomista haasteista, sillä triagen ohessa on tehtävä myös päivän muutkin työt.

Juhlavuottaan juhlistava KYS ja kauniit puistomaiset maisemat työmatkalla.

Päivystyksessä sihteeri toimii luonnollisesti yhteistyössä monien eri ammattiryhmien kanssa. Keskeisimpinä niistä toki sairaanhoitajat sekä hoitohenkilökunta, ensihoidon henkilökunta, tekstinkäsittelijät, lääkärit, poliisit, laitoshuoltajat, muiden poliklinikoiden ja osastojen sihteerit, potilaskuljettajat, ym. – lista on pitkä! Myös asiakaspalvelutaidot, mukautuvuus sekä yhteistyökyvykkyys korostuvat tässä työssä.

Työ on antoisaa ja tekemistä on monipuolisesti. Ei ole päiviä jolloin tarvitsisi peukaloitaan pyöritellä! Samoin useina päivinä oppii myös uutta, sillä perehtyminen tähän työhön ja paikkaan kestää oman aikana. Oman työn tukena korvaamaton on pieni muistikirjanen, johon teen pieniä muistiinpanoja työn ja muistin tueksi. Kollegani ovat kokeneita ja mielettömiä tietopankkeja, joten he auttavat aina, jos mieltäni jokin askarruttaa tai jossakin apua kaipaan. Siitä suuri kiitos heille!

Seuraavalla kerralla kerronkin hieman lisää työtehtävistäni sekä lisää kesän kuulumisista, mm. juhannusta juhlistetaan töistä käsin. Olen etuoikeutettu, kun saan työskennellä osana rautaista, moniammatillista tiimiä. Minusta on hienoa seurata, kuinka homma parhaimmillaan toimii, kun kaikki tietävät roolinsa ja tekevät osansa parhaan kykynsä mukaan.

Leena

Hooärrää ja kielivaikeuksia

Viimeinen viikko henkilöstötoimistossa on lopuillaan, ja ensi viikolla siirrynkin seuraamaan koulutuspalveluiden toimintaa. Tähän mennessä olen saanut olla jo monen ihmisen opissa, ja ehkäpä jotain on jäänyt mieleenkin tulevaisuuden varalle. Eniten olen saanut seurata hr-työpöytäprojektin ja varsinkin sen Lomakäsittelyosion etenemistä ja testailla sitä. Täytyy myöntää, että aikaisemmin minua eivät ole mitkään ohjelmistot juurikaan kiinnostaneet. Lähinnä on ärsyttänyt, kun jokin ei toimi niin kuin haluaisin. Mutta nyt kun olen saanut olla mukana jo ennen varsinaista käyttöönottoa, ovat fiilikset ihan erilaiset. Olen myös saanut kirjoittaa ohjeita ja yrittänytkin miettiä niitä siltä kannalta, millaisia ohjeita minä, ei-niin-diginatiivi ihminen tarvitsisin.

Tähän blogiin kirjoittaminen on myös ollut yksi oppimisen aihe, sillä en ole aikoihin joutunut kirjoittamaan näin(kään) pitkää tekstiä suomeksi. Kun on kaksi vuotta vääntänyt koulutehtäviä englanniksi, alkaa suomenkielinen kirjoittaminen takkuilla. Osasyy on varmasti myös nykyajan viesti- ja somekulttuurilla, sillä niitä käyttäessä ei tarvitse juurikaan kieliopista piitata. Vai milloin olette esimerkiksi viimeksi kirjoittaneet jonkun Whatsapp-viestin kirjakielellä? Minä en ainakaan ihan hetkeen.

Harjoittelua on vielä puolitoista kuukautta jäljellä, ja varmasti ehdin vielä nähdä ja oppia vaikka mitä mielenkiintoista. Sen jälkeen onkin aika alkaa tekemään opinnäytetyötä. Niissäkin merkeissä toivottavasti palaan vielä tänne KYSille.

Nyt on ollut vähän kylmää, mutta kesä ei ole vielä ohi! Nautitaan siis tästäkin kelistä!

Heli

Katse kohti tulevaa syksyä ja ammattiin valmistumista!

Kesä ja työt molemmat ovat lähes ohi. Viikko töitä ja sitten vielä lähes kaksi viikkoa lomaa. Luksusta! Alun perin työt KYSissa olisivat loppuneet sunnuntaihin 12.8., mutta onneksi jatkoa tuli vielä viikon verran. Olisihan kolme viikkoa vielä kesän jälkeenkin ollut ihan liikaa lomaa. Ja kyllä opiskelijalle aina raha kelpaa.

Minun pitäisi siis valmistua terveydenhoitajaksi marraskuun lopulla, mutta ennen sitä on vielä hieman teoriaopintoja ja kaksi harkkaa. Nyt syksyllä kuitenkin vihdoin pääsen harjoittelemaan sitä, mihin olen koko ajan tavoitellut näissä opinnoissa – työterveyshoitajan hommia nimittäin.

Uskon, että sydän- ja rintaelinkirurgian osastolla työskentely on tuonut myös käytännön näkökulmaa terveydenhoitajan työhön. Esimerkiksi verisuonikirurgian puolen potilailla monella on pitkä tupakkatausta, mikä on yksi iso tekijä valtimoiden ahtaumiin esimerkiksi alaraajoissa ja tämän vuoksi he sitten päätyvät toimenpiteeseen tai leikkaukseen ja edelleen verisuonikirurgian osastolle. Näin tupakan aiheuttamat terveyshaitat ovat todellakin konkretisoituneet tämän kesän töissä!

Suuret kiitokset huipuille työkavereille. Raskasta on ollut, osittain työn raskauteen on vaikuttanut varmasti myös erityisen pitkä hellejakso, mutta todella antoisaa ja mieltä avartavaakin on ollut.

Toivottavasti vielä nähdään!

Heidi

— 5 Merkintöjä per sivu
Näytetään tulokset 6 - 10 / 20