Urologian palvelut

Urologian palvelut

Urologian palveluissa hoidamme miesten ja naisten virtsateiden sekä miesten sukuelinten sairauksia. Yleisimpiä urologisia sairauksia ovat eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu sekä virtsa- ja sukuelinten syöpä, etenkin eturauhassyöpä.

Tähystyskirurgia

Useimmat urologiset potilaat hoidetaan endoskooppisesti eli tähystyksellisesti. Virtsateiden kautta tapahtuvassa tähystyksessä voidaan hoitaa hyvänlaatuista eturauhasen liikakasvua, pinnallista virtsarakon syöpää ja virtsatiekiviä. Tällaiset potilaat kotiutuvat nopeasti joko samana päivänä tai 23 tunnin kuluessa toimenpiteestä.

Robottiavusteinen tähystyskirurgia

Keväällä 2016 KYSin urologian klinikassa aloitettiin robottiavusteinen tähystyskirurgia. Toiminta on nykyään laajaa ulottuen vaativimmista virtsarakkosyöpäleikkauksista eturauhas- ja munuaiskirurgiaan.

Robottiavusteiset leikkaukset aloitettiin eturauhassyövän hoitamiseksi eturauhasen poistoleikkauksilla. Toiminta on nopeasti laajentunut munuaissyöpäkirugiaan, jossa jo varsin kookkaatkin syöpäkasvaimet voidaan poistaa säästäen mahdollisimman paljon tervettä munuaiskudosta.

Jo usean vuoden ajan vaativat virtsanrakonpoistoleikkaukset on tehty robottiavusteisina tähystysleikkauksina. Näitä leikkauksia onkin tehty Suomessa eniten KYSin urologian klinikassa.

Tähystyskirurgia lyhentää selkeästi toipumisaikaa ja nopeuttaa potilaan kotiutumista. Koska ei ole tarvetta tehdä suuria leikkaushaavoja, haavakomplikaatioiden - erityisesti leikkaushaavan repeämisen, arpityrien kehittymisen ja infektioiden - määrä on vähentynyt oleellisesti aiempiin avoleikkauksiin verrattuna. Munuais- ja eturauhaskirurgian jälkeen potilaat voivat useimmiten kotiutua jo leikkausta seuraavana päivänä. Nopean kotiutumisen myötä mahdollisten verisuonitukosten riski on oleellisesti pienentynyt.

Vuosittain KYSin urologian klinikassa tehdään noin 100 eturauhasleikkausta ja yhteensä kymmeniä munuais- ja virtsarakkoleikkauksia. Kokemuksen, tiedon ja taidon määrä on kasvanut klinikassamme parantaen leikattavien potilaiden hoidon laatua korkealle tasolle.

Vuodeosasto

Osastomme on avoinna ympäri vuorokauden, sillä osa hoidostamme keskittyy akuutisti sairaiden potilaiden hoitoon. Tyypillisesti päivystyspotilaat sairastavat virtsateiden infektioita tai virtsatiekiviä.

Toimi näin

Tarvitset lääkärin lähetteen voidaksesi tulla kiireettömään erikoissairaanhoitoon sekä laboratorio-, kuvantamis- tai muuhun tutkimukseen. Voit valita hoitopaikkasi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Hakeudu sairastuessasi omaan terveyskeskukseesi, työterveysasemallesi tai yksityislääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon, jos sairauden hoito sitä edellyttää.

Äkillisissä sairaustapauksissa voit tulla päivystykseemme ilman lähetettä. Soita ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon 116117 aina ennen kuin tulet päivystykseen.

Kirurgian poliklinikka

Voit ottaa yhteyttä poliklinikalle ajanvarausasioissa ja leikkausjonotiedusteluissa.

Standard opening times

Puhelinpalveluajat
  • Monday - Friday 08:00 - 14:00
Leikkausjonotiedustelut, osastonsihteeri
  • Monday - Friday 08:00 - 14:00

Additional information

Uroterapeutti

Yhteydenotto uroterapeuttiin puhelimitse.

Standard opening times

  • Monday 08:00 - 13:00
  • Wednesday 08:00 - 13:00
  • Thursday 08:00 - 13:00

Additional information

Urologian leikkaushoidonsuunnittelija

Puhelinasiointi leikkausjonossa olevan potilaan terveydentilaan liittyvissä asioissa.

Standard opening times

Hoidonsuunnittelijan ja hoidonsuunnittelun sihteerin puhelinpalveluajat
  • Monday - Friday 08:00 - 14:00

Additional information

Urologian osasto

Voit olla yhteydessä osastoon puhelimitse.

Standard opening times

Open 24/7

Additional information

Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri huolehtii alueensa 247 000 asukkaan erikoissairaanhoidosta ja lähes miljoonan itä- ja keskisuomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Osoite

Puijonlaaksontie 2, 70210 KUOPIO

Muut yhteystiedot

Puhelin

Additional information

* Kirurgian poliklinikka, Puijon sairaala, Kaarisairaala, K, 1. kerros * Urologian osasto, Puijon sairaala, Pääsairaala, D, 6. kerros

OmaKYS-palvelu

OmaKYS on sähköinen asiointitapa potilaan ja KYSin välillä. OmaKYSissä näet muun muassa omat ajanvarauksesi ja voit täyttää sähköisiä kyselyitä. Palvelun käyttö on maksutonta. OmaKYSissä ei näy potilaskertomustekstejä.

OmaKYSissä voit

* tarkastella tulevia ja lähimenneisyydessä olleita ajanvaraustietojasi KYSiin

* täyttää hoitoon liittyviä kyselyjä

* antaa biopankkisuostumuksen

* siirtyä Omavointi-, Omakanta- ja Terveyskylä-palveluihin.

OmaKYSiin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Huomioithan, että toisen henkilön puolesta asiointi ei ole vielä mahdollista.

Additional information

Urologia Videot

Eturauhasen höyläys

 

 

Virtsarakon tähystys