Potilaana sairaalassa

Potilaana sairaalassa

Saat hoito- tai tutkimusajan Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkärin lähetteellä. KYS varaa ajan ja lähettää kutsukirjeen kotiin. Jos varattu hoitoaika ei sovi sinulle, ilmoita asiasta sairaalaan mahdollisimman pian. Päivystys on tarkoitettu vain kiireellistä apua tarvitseville potilaille.

Yleisiä ohjeita sairaalaan tulevalle

  • Sairaus ja hoidot saattavat heikentää vastustuskykyä, joten infektioiden ennaltaehkäiseminen on tärkeä osa hoitoa. Tehokkain tapa estää tartunnat on potilaiden, henkilökunnan ja omaisten huolellinen käsihygienia. Yleisissä tiloissa ja potilashuoneissa on ohjeita käsihygieniasta sekä mahdollisuus käsien pesuun ja käsihuuhteen käyttöön.
  • KYS on savuton sairaala. Potilastupakointi on sallittu vain erikseen merkityissä tiloissa, ja sairaala toivoo, että potilaat eivät tupakoi hoitojaksonsa aikana. Päihteiden tuonti sairaalaan ja niiden käyttö on kielletty.
  • Tulethan tuoksutta! Toivomme, että vältät voimakkaiden hajusteiden (hajuvedet ja deodorantit yms.) käyttöä sairaalassa asioidessasi. Voimakkaat tuoksut aiheuttavat monille allergisia oireita.

  • Sairaalan henkilöstöä sitoo vaitiolovelvollisuus. Potilastietoja ei anneta ilman potilaan lupaa, vaikka kyseessä olisi lähiomainen. Jos potilas ei itse kykene päättämään asioistaan, potilastietoja annetaan lähiomaiselle. Jos potilas ei halua omaisten ja tuttavien tietävän sairaalassaolostaan, asiasta on ilmoitettava etukäteen tai mainittava siitä ilmoittautumisen yhteydessä.

  • Potilaalla on hyvä olla yhteyshenkilö, joka välittää kuulumiset muille läheisille.

 

Potilaana sairaalassa haitari

Ei-kiireellinen hoito KYSin ajanvarauspoliklinikoilla edellyttää lähetettä. Lähetteen kirjoittaa ja hoidon kiireellisyyden arvioi oman terveyskeskuksen, työterveyshuollon tai yksityisen lääkäriaseman lääkäri.

Hoidon tarpeen arviointi aloitetaan KYSissä viimeistään kolmen viikon kuluttua siitä, kun lähete on tullut sairaalaan. Potilaalle varataan vastaanottoaika ja lähetetään kutsukirje kotiin. Mikäli vastaanottoaika on enintään kahden viikon sisällä lähetteen käsittelystä, aika ilmoitetaan puhelimitse. On tärkeää perehtyä huolella kutsukirjeen mukana oleviin ohjeisiin ja liitteisiin. KYSissä on käytössä sähköinen asiointi. Ennen vastaanotolle tuloa on suositeltavaa ottaa käyttöön OmaKYS-palvelu osoitteessa www.omakys.fi.

Jos varattu vastaanottoaika ei sinulle sovi, ilmoita asiasta mahdollisimman pian hoitavaan yksikköön. Näin aika voidaan antaa toiselle potilaalle. Perumatta jätetystä vastaanottoajasta voidaan myös periä maksu.

Mikäli voinnissasi tapahtuu äkillinen muutos, joka voi vaikuttaa hoitosi kiireellisyyteen, soita kutsun lähettäneelle ajanvarauspoliklinikalle tai päivystyksen neuvontanumeroon 116 117.

Otathan huomioon, että KYSin päivystyspoliklinikka on tarkoitettu vain kiireellistä apua tarvitseville potilaille.

  • KYSin Puijon sairaalassa on käytössä langaton vierasverkko. Verkko on käytettävissä koko sairaalassa, esimerkiksi kokoustiloissa ja auloissa.
  • Verkkoon rekisteröidytään omalla puhelimella. Rekisteröityessä saa tekstiviestinä kirjautumistunnukset, jotka ovat voimassa 24 tuntia. Tekstiviestit toimivat vain kotimaisissa liittymissä.
  • Tarkempia ohjeita rekisteröitymiseen löytyy sairaalan kokoustiloista, kanttiinista ja infosta.