Anna palautetta painike

Anna palautetta

Sirry Oma Kysiin painike

Siirry OmaKYSiin

Kielivalikko

Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen palvelut

Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikka

Yksikössämme toimivat diabetespoliklinikka, endokrinologian poliklinikka sekä ravitsemus-, lihavuus- ja syömishäiriöpoliklinikat. Poliklinikkavastaanottoja pitävät erikoislääkärit, erikoistuvat lääkärit, ravitsemusterapeutit ja sairaanhoitajat, jotka toimivat diabeteshoitajina. Lisäksi konsultoimme KYSin muita poliklinikoita, vuodeosastoja ja puhelimitse sairaanhoitopiiriä. Hyödynnämme hoidossa teknologiaa ja etäpalveluja silloin kun se edistää hoitoa, esimerkkinä diabetes -digihoitopolku. Hoidamme potilaita 16-ikävuodesta alkaen.

Diabetes ja aineenvaihduntasairaudet

Suurin osa hoidossamme olevista diabeetikoista eli noin 850 henkilöä sairastaa tyypin 1 diabetesta. Heistä 300:lla on insuliinipumppuhoito ja muiden hoitomuotona on monipistosinsuliinihoito. Raskaana olevien diabeetikoiden hoito tapahtuu yhteistyössä naisten poliklinikan kanssa Kaarisairaalassa.

Suurimmat potilasryhmät diabeteksen lisäksi ovat

• kilpirauhasen liikatoiminta

• kilpirauhassyöpä

• kalsiumaineenvaihdunnan häiriöt

• osteoporoosi

• aivolisäkesairaudet

• lisämunuaisten sairaudet

Aineenvaihduntasairauksiin kuuluu myös harvinaissairauksia.

Ravitsemus

Monissa sairauksissa ravitsemus on osa hoitoa, joissakin sairauksissa ainoa hoito (mm. keliakia).

Tavallisimpia sairauksia tai tiloja, joiden hoidossa ravitsemuspoliklinikan palveluja käytetään ovat

• vajaaravitsemus

• munuaistaudit

• tyypin 1 diabetes

• lihavuus

• syömishäiriöt

• kirurgiset potilaat

• neurologiset sairaudet

• syöpätaudit

• ruoansulatuskanavan sairaudet

• letkuravitsemuspotilaat

Sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito on keskeinen ravitsemushoidon painopistealue, johon ravitsemusterapeutit osallistuvat aktiivisesti yhdessä muun hoitohenkilöstön kanssa.

Lihavuuspoliklinikalla hoidetaan sairaalloista lihavuutta (BMI yli 40 m2) ja vaikeaa lihavuutta (BMI 35–40 kg/m2, erityistilanteissa < 35 kg/m2) silloin, kun siihen liittyy sairauksia, joita myös hoidetaan erikoissairaanhoidossa. Lihavuuspoliklinikalla toteutuu myös kirurgisen hoidon arviointi, suunnittelu ja seuranta.

Syömishäiriöpoliklinikalla toteutuu lääkärin ja ravitsemusterapeutin arvio- ja seurantakäynnit yksilöllisen suunnitelman mukaan. Yhteistyötä tehdään psykiatrian poliklinikoiden ja osastojen kanssa.

Toimi näin

Tarvitset lääkärin lähetteen voidaksesi tulla kiireettömään erikoissairaanhoitoon sekä laboratorio-, kuvantamis- tai muuhun tutkimukseen. Voit valita hoitopaikkasi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Hakeudu sairastuessasi omaan terveyskeskukseesi, työterveysasemallesi tai yksityislääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon, jos sairauden hoito sitä edellyttää.

Äkillisissä sairaustapauksissa voit tulla päivystykseemme ilman lähetettä. Soita ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon 116117 aina ennen kuin tulet päivystykseen.

Sisätautien osasto

Voit ottaa yhteyttä sisätautien osastolle puhelimitse.

Normaalit aukioloajat

Auki 24/7

Lisätiedot

Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikka

Voit olla yhteydessä poliklinikkaan puhelimitse.

Normaalit aukioloajat

  • Maanantai - Perjantai 07:30 - 09:30, 13:00 - 14:30

Lisätiedot

Voit olla yhteydessä endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikkaan puhelimitse soittoaikoina.

Diabeteshoitaja

Voit olla yhteydessä diabeteshoitajaan puhelimitse soittoaikoina arkisin.

Normaalit aukioloajat

  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 09:30

Lisätiedot

Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri huolehtii alueensa 247 000 asukkaan erikoissairaanhoidosta ja lähes miljoonan itä- ja keskisuomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Osoite

Puijonlaaksontie 2, 70210 KUOPIO

Muut yhteystiedot

Puhelin

Lisätiedot

* Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikka, Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 3. kerros * Sisätautien osasto, Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 8. kerros

Palvelun aukioloajat
Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikka
  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 15:00
Sisätautien osasto Auki 24/7

OmaKYS-palvelu

OmaKYS on sähköinen asiointitapa potilaan ja KYSin välillä. OmaKYSissä näet muun muassa omat ajanvarauksesi ja voit täyttää sähköisiä kyselyitä. Palvelun käyttö on maksutonta. OmaKYSissä ei näy potilaskertomustekstejä.

OmaKYSissä voit

* tarkastella tulevia ja lähimenneisyydessä olleita ajanvaraustietojasi KYSiin

* täyttää hoitoon liittyviä kyselyjä

* antaa biopankkisuostumuksen

* siirtyä Omavointi-, Omakanta- ja Terveyskylä-palveluihin.

OmaKYSiin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Huomioithan, että toisen henkilön puolesta asiointi ei ole vielä mahdollista.

Lisätiedot