Anna palautetta painike

Anna palautetta

Sirry Oma Kysiin painike

Siirry OmaKYSiin

Kielivalikko

Synnytys

Kotoa sairaalaan tulevat synnyttäjät otetaan vastaan Naisten akuuttikeskuksessa, jossa arvioidaan, onko synnytys käynnistynyt. Synnytyksen vaiheen ja kokonaistilanteen perusteella arvioidaan, tarvitseeko synnyttäjän jäädä naisten akuuttikeskukseen, voiko synnyttäjä palata kotiin tai voiko hän jäädä potilashotelliin Kuopioon.

Synnyttäjälle nimetään aina työvuoron ajaksi oma kätilö, jonka kanssa hän voi keskustella toiveistaan ja odotuksistaan sekä päivittää synnytyssuunnitelmaansa. Oman kätilön kanssa voi suunnitella omiin tarpeisiin sopivan lääkkeettömän tai lääkkeellisen kivunlievityksen synnytyksen jokaisessa vaiheessa.

Naisten akuuttikeskuksen henkilökunta hoitaa myös keisarinleikkauksella synnyttäneitä äitejä sekä äitejä, joiden vointi vaatii erityisseurantaa. Naisten akuuttikeskuksessa hoidetaan myös lapsensa menettäneitä perheitä. Hoito naisten akuuttikeskuksessa on yksilöllistä ja osallistavaa. Perhe ja muut läheiset ovat tervetulleita vierailulle. Pyrimme mahdollistamaan tukihenkilön yöpymisen osastolla potilastilanteen sen salliessa.

Synnyttäjän hoidossa toteutetaan hänen omista toiveistaan lähtevää perhekeskeistä ja vauvamyönteistä ajattelutapaa nykyaikaisia valvontalaitteita apuna käyttäen. Tukihenkilöt ovat tervetulleita mukaan synnytykseen.

Vauvamyönteisen toiminnan tarkoituksena on mahdollistaa hyvä alku imetykselle, kannustaa täysimetykseen ja tukea varhaista vuorovaikutusta. Imetystä tuetaan synnyttäjän toiveen mukaan jo ennen synnytystä esimerkiksi tekemällä synnyttäjän kanssa imetyssuunnitelma ja ohjaamalla käsinlypsy.

Vauvan synnyttyä hänen vointinsa tarkastetaan, minkä jälkeen äiti saa lapsensa rinnalleen lämpimään. Ensi-imetys tapahtuu synnytyssalissa. Kätilö antaa tarvittaessa perheelle imetysohjausta. Myös muu varhainen vuorovaikutus ja ihokontakti ovat tärkeitä, ja vanhempia tuetaan ensimmäisen kontaktin luomisessa vastasyntyneeseen. Vanhemmat saavat vauvan syliinsä ja voivat tutustua rauhassa uuteen perheenjäseneen.

Vauvalta mitataan syntymän jälkeen paino, lämpö ja päänympärys. Jokainen vastasyntynyt saa K-vitamiinipistoksen.

Äiti voi käydä suihkussa vointinsa mukaan ja perheelle tarjotaan syntymäpäiväkahvit. Naisten akuuttikeskus huolehtii perheestä 2–3 tuntia synnytyksen jälkeen. Tämän jälkeen perhe siirtyy synnytysvuodeosastolle. Varhainen kotiutuminen synnytyksen jälkeen (6-24 tunnin kuluessa synnytyksestä) on myös mahdollinen, mikäli vaadittavat kriteerit täyttyvät. Silloin kotiutua voi jo Naisten akuuttikeskuksesta.

Naisten akuuttikeskus

Voit olla yhteydessä naisten akuuttikeskukseen puhelimitse.

Normaalit aukioloajat

Auki 24/7

Lisätiedot

Naisten osasto

Voit olla yhteydessä naisten osastoon puhelimitse.

Normaalit aukioloajat

Auki 24/7

Lisätiedot

Naisten poliklinikka

Naistentautien poliklinikalle voit ottaa yhteyttä puhelimitse soittoaikoina.

Normaalit aukioloajat

Hoitajat
  • Maanantai - Perjantai 07:30 - 08:30
Sihteerit
  • Maanantai - Perjantai 08:00 - 11:00

Lisätiedot

Naistentautien kätilöt, äitiyshuolto

Voit ottaa yhteyttä naistentautien kätilöihin puhelimitse soittoaikoina.

Normaalit aukioloajat

  • Maanantai - Perjantai 07:30 - 12:00

Lisätiedot

Lapsettomuushoitajat

Voit ottaa soittoaikoina yhteyttä lapsettomuushoitajaan puhelimitse.

Normaalit aukioloajat

  • Maanantai - Perjantai 12:30 - 14:30
1.6.-31.7.
  • Maanantai - Perjantai 12:30 - 13:30

Lisätiedot

Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.

Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.

Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri huolehtii alueensa 247 000 asukkaan erikoissairaanhoidosta ja lähes miljoonan itä- ja keskisuomalaisen erityistason erikoissairaanhoidosta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Osoite

Puijonlaaksontie 2, 70210 KUOPIO

Muut yhteystiedot

Puhelin

Lisätiedot

* Naisten akuuttikeskus, Puijon sairaala, Kaarisairaala, K, 2. kerros * Naisten osasto, Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 6. kerros * Naisten poliklinikka, Puijon sairaala, Kaarisairaala, K, 1. kerros

Palvelun aukioloajat
Naisten akuuttikeskus Auki 24/7
Naisten osasto Auki 24/7