Hyte-työ banneri

Hyte-työ bannerikuva

Murupolku

Itsestä huolehtimisen ja terveellisten elintapojen edistäminen

Itsestä huolehtimisen ja terveellisten elintapojen edistäminen

Hyvinvointikertomuksen mukaan liikunta- ja ravitsemussuositukset ovat Pohjois-Savon kunnissa hyvin käytössä. Ravitsemusosaamista on kehitetty erityisesti lasten ja nuorten kanssa toimivien parissa. Myös maakunnallinen ravitsemustyöryhmä on aloittanut toimintansa. 


Pohjois-Savossa haasteita on edelleen terveellisten ruoka- ja ravitsemustottumusten edistämisessä, koululounaan syömisessä ja ruokakasvatuksen yhteistyössä. Väestön fyysinen aktiivisuus on terveyden kannalta liian vähäistä erityisesti toisen asteen nuorten, matalankoulutustason naisten ja ikäihmisten parissa. Parannettavaa on myös hammasterveydessä, jotta yhä useammalla nuorella olisi terveet hampaat. Lisäksi kolmasosa yläkoululaisista nukkuu alle 8 tuntia, mikä on huonoin tilanne vertailumaakuntien joukossa, ja yhä useammalla on vaikeuksia oppimistaidoissa. 


Pohjois-Savossa osallistutaan kohdunkaulansyövän seulontoihin heikosti. Huolta aiheuttavat myös nuorten tyttöjen kasvaneet raskaudenkeskeytysten määrät. 

Verkkopuntari - elintapa- ja painonhallintaohajusta verkossa

Itsestä huolehtimisen ja terveellisten elintapojen osalta keskeisiä tavoitteita ovat: 

 • Ruokasuosituksen mukaiset ruokatottumukset toteutuvat 
 • Tervehampaiset lapset ja nuoret 
 • Nuoret nukkuvat riittävästi
 • Terveyttä edistävä liikunta lisääntyy 
 • Oppimistaidot vahvistuvat
 • Yhä useampi osallistuu kohdunkaulan syövän seulontoihin
 • Raskaudenkeskeytykset vähenevät

Tavoitteiden saavuttamiseksi juurrutetaan mm. seuraavia työmenetelmiä:

Hyvinvointikertomuksen mukaan parannettavaa on hammasterveydessä, jotta yhä useammalla nuorella olisi terveet hampaat. Pohjois-Savossa osallistutaan kohdunkaulansyövän seulontoihin heikosti. Huolta aiheuttavat myös nuorten tyttöjen kasvaneet raskaudenkeskeytysten määrät.

Itsestä huolehtimisen keskeisiä tavoitteita ovat:    

 • Tervehampaiset lapset ja nuoret  
 • Yhä useampi osallistuu kohdunkaulan syövän seulontoihin 
 • Raskaudenkeskeytykset vähenevät 

Tavoitteiden saavuttamiseksi juurrutetaan mm. seuraavia työmenetelmiä: 

 • Hampaiden omahoidon tehostaminen ja napostelukulttuuriin vaikuttaminen 
 • Kohdunkaulan syövän seulonnan kutsumenettelyn kehittäminen 

Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä

Pohjois-Savossa toimii maakunnallinen seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä, jonka tehtävänä on Pohjois-Savon alueella seksuaaliterveyden edistämisen haasteisiin (tilastojen ja muun tiedon pohjalta nostetut) puuttuminen (huomioidaan erilaiset haasteet Pohjois-Savon sisällä), hyvien käytäntöjen ja vaikuttavien mallien juurruttaminen ja koulutuksen järjestäminen seksuaaliterveyden edistämisestä, painottaen ennaltaehkäisytyötä. Työryhmässä tuodaan esille ajankohtaisia seksuaaliterveyden asioita ja jaetaan käytäntöjä ja asiantuntijuutta. Työryhmässä tehdään näkyväksi seksuaaliterveyden eri teemoja.

Työryhmä kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa lähi-/etätapaamisena. Työryhmässä pohditaan yhdessä seksuaaliterveyden edistämiseen liittyviä asioita, seksuaalisen häirinnin ja väkivallan ennaltaehkäisyä ja puuttumiseen liittyviä asioita. Puheenjohtajana toimii Säde Rytkönen (at)kuh.fi 

 

Ajankohtaista:

Seksuaaliterveyden edistämisen alueellinen koulutus 24.11.2022 klo 8-11.30 KYS auditoriossa tai osallistu teams yhteyksin. Ohjelma. Ilmoittaudu 17.11.2022 mennessä: 
-    kysiläiset ja kysteriläiset: HR-työpöytä –> Koulutus ja osaaminen –> Koulutuskalenteri
-    muut KYSin alueellisen koulutuskalenterin kautta osoitteessa: https://koulutuskalenteri.psshp.fi/hrm/public?PAGE=PublicTrainingProgramme
Huomioithan, että ennen kuin voit ilmoittautua koulutukseen, Sinun täytyy olla rekisteröitynyt alueellisen koulutuskalenterin käyttäjäksi. Jos et ole vielä rekisteröitynyt, tee se koulutuskalenterissa kohdasta: UUSI KÄYTTÄJÄ. Jos yllä olevat linkit eivät avaudu, kopioi linkki ja avaa se internet-selaimessa.

Ehkäisymenetelmät ja ehkäisyneuvonta etäluento 7.12.2022 klo 13-15 teams yhteyksin. Järjestäjänä: Pohjois-Savon HYTE-tiimi, POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus-hanke ja THL. Kouluttajana: Erityisasiantuntija, erityispalvelut THL Katriina Bildjuschkin. Kohderyhmä: Pohjois-Savon ehkäisyneuvonnan ammattilaiset, opiskelijat ja järjestöjen edustajat. Sisältö: Ehkäisyneuvontaa liittyvät asiat kuten ehkäisyvaihtoehdot, opasmateriaalit, ehkäisyn palvelupolut, seksuaalikasvatus ja -neuvonta osana ehkäisyneuvontaa, seksuaaliväkivalta/-häirintä ja sen puheeksiotto sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus osana ehkäisyneuvontaa. Ei tarvitse ilmoittautua, liity vain mukaan teams osoitteessa Tilaisuus on tallenteena katsottavissa 2vk ajan.

Seksuaaliterveyden edistäminen ja raskaudenehkäisy –koulutus, 16.12.2022 ja 3.2.2023 klo 8.30-12.30 (samansisältöiset näinä kahtena päivänä, ilmoittaudu jompaan kumpaan), lähitoteutus Kuopio, Mikrokatu 1. Järjestäjänä: POSOTE20 Tulevaisuuden sote-keskus-hanke ja Savonia amk. Aiheet: Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen ajankohtaiset asiat, ehkäisymenetelmät (sivuvaik.& riskitekijät),seksitaudit, hedelmällisyyden suojelu sekä seksuaalisuuden puheeksiottaminen ja siinä käytettävät mallit. Kouluttajat: Terveydenhoitotyön lehtori Pauliina Rissanen ja kätilötyön lehtori Päivi Hoffrén, Savonia amk, erikoislääkäri Päivi Nuttunen, KYS. Ilmoittautuminen 2.12.2022 mennessä.

**

Pohjois-Savon alueella on kohdunkaulan seulontoihin osallistumisessa petrattavaa, sillä kohdunkaulasyövän seulontoihin osallistuminen on ollut heikointa Pohjois-Savossa. Kohdunkaulasyövän riski on Suomessa suurentunut etenkin 30-44 -vuotiailla. Rintasyövän seulontoihin osallistuminen on isoissa kaupungeissa muuta Suomea alhaisempaa. Lue lisää

Seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskut

Pohjois-Savon seksuaaliterveyden edistämisen työryhmä järjestää seksuaaliterveyden edistämisen tietoiskuja. Liity mukaan teams yhteyksin. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua. Linkit ja tallenteet (2vk ajan) alla. 

 • 17.3.2022 klo 12.00 – 12.30 Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku: Rintojen omatoiminen tutkiminen ja kivesten omatoiminen tarkkailu.  Asiantuntijana Heidi Kolehmainen, hyvinvoinnin edistämisen asiantuntija, Pohjois-Savon Syöpäyhdistys. 

 • to 7.4.2022 klo 12.00 – 12.30. Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku: Nuoret ja porno – media ja seksuaalikasvatusvinkkejä ja kuinka ottaa asia nuoren kanssa puheeksi.  Asiantuntijana Sanna Spisak , Postdoctoral Researcher in Intimacy in Data-Driven Culture (IDA), Turun yliopisto. 

 • ke 11.5.2022 klo 12.00 – 12.30 Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku: Syöpäpotilaan seksuaalineuvonta. Asiantuntijana Leena Rosenberg, sairaanhoitaja, seksologi, Pohjois-Savon Syöpäyhdistys.

 • ke 24.8.2022 klo 12.00 – 12.30 Seksuaaliterveyden edistämisen tietoisku: Seksuaalihuolet mielessä ja mielen huolet seksuaalisuudessa.  Asiantuntijana Marjo Tossavainen, Psykologi, FT, psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti, YTHS. 
 • ti 27.9.2022 klo 12.00-12.30. Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan puheeksiotto. Asiantuntijana Anna Korhonen, Tyttöjen Talo, Setlementti Puijola.
 • to 27.10.2022 klo 12.00-12.30 Kohdunkaulan syövän seulonta. Asiantuntijana Veli-Matti Partanen, kohdunkaulan syövän seulonnan kehittämispäällikkö. Suomen Syöpärekisteri. 
 • ti 22.11.2022 klo 12.00-12.30. Turvataidot ja seksuaalisuus. Asiantuntijana Oona Hulkkonen, ohjaaja, Kuninkaankadun yksikkö, Kuopion Setlementti Puijola Ry. Tallenne (Käytä firefox selainta, kirjaudu tarvittaessa vieraana/ ulkopuolisena mikäli tallenteen katsominen sitä vaatii).
 • ma 9.1.2023 klo 12.00-12.30 teams yhteyksin. Lantionpohjan laskeuma, konservatiivinen hoito ja laskeuman vaikutukset seksuaalisuuteen. Asiantuntijana Reetta Lähderinne, TtM, fysio- ja uroterapeutti. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua, liity vaan tietoiskuun mukaan osoitteessa: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Hyvinvointikertomuksen mukaan liikunta- ja ravitsemussuositukset ovat Pohjois-Savon kunnissa hyvin käytössä. Ravitsemusosaamista on kehitetty erityisesti lasten ja nuorten kanssa toimivien parissa. Myös maakunnallinen ravitsemustyöryhmä on aloittanut toimintansa.  

Pohjois-Savossa haasteita on edelleen terveellisten ruoka- ja ravitsemustottumusten edistämisessä, koululounaan syömisessä ja ruokakasvatuksen yhteistyössä. Väestön fyysinen aktiivisuus on terveyden kannalta liian vähäistä erityisesti toisen asteen nuorten, matalankoulutustason naisten ja ikäihmisten parissa. Lisäksi kolmasosa yläkoululaisista nukkuu alle 8 tuntia, mikä on huonoin tilanne vertailumaakuntien joukossa, ja yhä useammalla on vaikeuksia oppimistaidoissa.  

Terveellisten elintapojen osalta keskeisiä tavoitteita ovat:  

 • Ruokasuosituksen mukaiset ruokatottumukset toteutuvat  
 • Terveyttä edistävä liikunta lisääntyy  
 • Nuoret nukkuvat riittävästi
 • Oppimistaidot vahvistuvat


Tavoitteiden saavuttamiseksi juurrutetaan mm. seuraavia työmenetelmiä: 

 • Neuvokas perhe -työmenetelmä ja Maistuva koulu 
 • Ruokakasvatus sisällytetään kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan ja koulun lukuvuosisuunnitelmaan  
 • Lasten ja nuorten osallistaminen ruokaan liittyvän toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin 
 • Motivoiva haastattelu ja Verkkopuntari - elintapaohjaus 
 • Ikääntyneiden vajaaravitsemuksen arviointi (MNA) ja hoito 
 • Liikuntaneuvonta vähän liikkuville ja Liikkuva –ohjelmien tehostaminen