Sisältöjulkaisija

Anna palautetta

Sisältöjulkaisija

Navigointivalikko

Uutinen

Uutta Psykiatriataloa jo odotellaan

22.6.2022
Sairaanhoitajat Erika Tikkanen ja Markus Valkeapää työskentelevät nuorisopsykiatrisella akuuttiosastolla Julkulan vanhassa sairaalassa. Molemmat saivat vakituiset sairaanhoitajan toimet viime vuonna ja odottavat nyt innokkaasti, että pääsevät työskentelemään uudessa Psykiatriatalossa.  -...
Lue lisää
22.6.2022 Uutinen

Uutta Psykiatriataloa jo odotellaan

Sairaanhoitajat Erika Tikkanen ja Markus Valkeapää työskentelevät nuorisopsykiatrisella akuuttiosastolla Julkulan vanhassa sairaalassa. Molemmat saivat vakituiset sairaanhoitajan toimet viime vuonna ja odottavat nyt innokkaasti, että pääsevät työskentelemään uudessa Psykiatriatalossa. 

- Psykiatriatalo antaa paljon mahdollisuuksia. On hyvä asia, että palvelut ja yhteistyötahot ovat saman katon alla tulevaisuudessa, toteavat Markus Valkeapää  ja Erika Tikkanen.  


Sairaanhoitajat Markus Valkeapää ja Erika Tikkanen odottavat uuden Psykiatriatalon valmistumista. 
 

Uusilta tiloilta odotetaan etenkin sitä, että tilat ovat terveet ja turvalliset. Nykyisissä tiloissa Julkulan sairaalassa henkilökunta on oireillut huonon sisäilman takia. 

Uusien tilojen suunnittelussa henkilökunnan tarpeita on kuunneltu herkällä korvalla. Ja itseasiassa Psykiatriatalo-projektissa tilat on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä niiden tulevien käyttäjien kanssa. Tehdyt tilasuunnitelmat on tarkastettu yhdessä mm. virtuaalilasien ja mallihuoneen avulla. 

Erika Tikkasen mieleistä hienointa uudessa talossa on tilojen antamat mahdollisuudet kehittää toimintaa.

 – Sijainti pääsairaalan läheisyydessä tuo potilaiden hoitoon omat hyvät puolensa, esimerkiksi somaattisten tutkimusten teko on helpompaa. Myös hoitoon ohjautuminen tapahtuu lähempää. Yhteistyö eri toimijoiden kesken helpottuu, kun toimitaan saman katon alla, Tikkanen kertoo. - Potilaiden näkökulmasta positiivista ovat yhden hengen huoneet. Psykiatriatalon uudet tilat mahdollistavat entistä yksilöllisemmän ja potilaslähtöisemmän hoidon, Tikkanen lisää.  

Tulevaisuuteen uudessa Psykiatriatalossa suhtaudutaan avoimin ja odottavin mielin. Ainoa huonompi puoli on Julkulan sairaalan läheisen luonnon ja monimuotoisten ulkoilumaastojen menetys. Hienoja ulkoilumaastoja ei uusiin tiloihin pystytä luomaan, mutta potilaiden hyvinvointia pyritään lisäämään esimerkiksi katetulla kattoterassilla, jonne sijoitetaan kasveja ja viihtyisiä oleskelutiloja.  

 

Nykyiset palvelut on hajautettu

Kuopion nuoriso- ja aikuispsykiatrian palvelut ovat tällä hetkellä hajautettuna eri toimipisteisiin. Nuorisopsykiatrista hoitoa tarjotaan Julkulan sairaalassa ja Siilinjärvellä, lisäksi joitakin nuorisopsykiatrisia palveluja on tarjolla myös Alavan sairaalan poliklinikan tiloissa ja Viestikadulla. Aikuisten psykiatrisia palveluja tuotetaan tätä nykyä Kuopion psykiatrian keskuksessa, Siilinjärvellä ja Puijon sairaalassa. 

Etenkin Julkulan vanhan sairaalan tilat ovat epäkäytännölliset ja nykyisen psykiatrisen hoidon vaatimuksiin huonosti soveltuvat. Tarvetta uusille ja keskitetysti Puijon kampusalueella sijaitseville tiloille siis on. 

Rakenteilla oleva Psykiatriatalo KYSin kampusalueella kokoaa valmistuessaan vuoden 2024 alussa sekä nuoriso- että aikuispsykiatriset palvelut yhden katon alle.  

Teksti: KYS kiinteistöhallinto Kristiina Nerg
Kuva: KYS psykiatria Sami Tuominiemi

 

Kaikki ajankohtaiset