Takaisin

Päivystystä uudistettiin potilas edellä

KYSin päivystyksen uusi toimintamalli tähtää siihen, että potilaiden pallottelu luukulta toiselle saataisiin loppumaan. Alustava palaute potilailta on ollut rohkaisevaa.

Syyskuun alussa KYSin päivystys sekä Kuopion kaupungin ilta- ja viikonloppupäivystys yhdistettiin. Näin potilaan käynti päivystyksessä yksinkertaistui, kun hänen päivystykseen saapuessaan ei enää tarvitse pohtia, mihin päivystyksen vastaanotolle tai tiloihin hänen on mentävä.

Päivystyksen toimintamallia muutettiin myös niin, että akuuttilääkärit hoitavat nyt kaikkia potilasryhmiä kaikilla päivystysalueilla yhdessä muiden erikoisalojen kanssa. Uudistuksen jälkeen lääketieteen eri erikoisalojen yhteistyö onkin lisääntynyt.

KYSin päivystyksessä lääketieteen erikoisalat, kuten esimerkiksi sisätaudit ja neurologia, ovat aiemmin hoitaneet omat potilaansa itsenäisesti.

Palvelukeskus Akuutin ylilääkäri Tero Martikainen on toiminut uudistuksen keskiössä.

- Rakenteiden muuttaminen ei tapahdu hetkessä. Olen kuitenkin nyt nähnyt täällä aidosti lisää yhteistyötä ja hyviä asioita. Tämä malli ei tietenkään ole vielä valmis, vaan jatkamme sen kehittämistä yhdessä, Martikainen summaa.

Palvelukeskus Akuutin ylilääkäri Tero Martikainen kuuntelee tarkalla korvalla sekä potilaiden että henkilökunnan näkemyksiä päivystyksestä.

Isommalla porukalla hauskaa

Sairaanhoitajat Mervi Suomalainen ja Jonna Dahlström ovat kumpainenkin työskennelleet KYSin päivystyksessä jo yli kymmenen vuotta. Uusi toimintamalli saa heiltä sekä risuja että ruusuja: lääkärien työnjakoa täytyy kehittää, mutta toisaalta yhdessä tekemisessä on selvästi voimaa. Suomalainen ja Dahlström kiittelevät Martikaisen tavoin yhteistyön lisääntymistä.

- Akuuttilääkärit ovat minun mielestäni hienosti kiireestä huolimatta jaksaneet tehdä meidän kanssa yhteistyötä, Suomalainen kertoo.

Uudessa toimintamallissa akuuttilääkäreiden koulutus paranee. Akuuttilääketieteeseen erikoistuva Juuso Oravaisen mielestä on hienoa, että uuden toimintamallin myötä akuuttilääkärin työnkuva on monipuolistunut ja muuttunut enemmän sellaiseksi, mitä sen kuuluukin olla.

- Nyt voimme pitää aivoriihtä kollegoiden kanssa potilaan hoidosta ihan reaaliajassa. Paljon joudutaan varmasti vielä hiomaan, mutta ollaan kuitenkin menossa hyvään suuntaan. Nyt meillä on laajempi porukka, jonka kanssa tehdä yhteistyötä ja isommalla porukalla on hauskempaa, Oravainen hymyilee.

Sisätauteihin erikoistuvan lääkäri Antti Turusen mielestä uudistunut KYSin päivystys on hyvä paikka myös sisätautilääkärin näkökulmasta.

- Kun eri erikoisalojen toimijat ovat vierekkäin, pystyy potilaan kokonaistilanteesta muodostamaan helposti kattavamman käsityksen. Se puolestaan helpottaa hoitolinjojen valintaa ja potilas saa parempaa hoitoa.

Matkalla kohti parempaa

Apulaisylilääkäri, akuuttineurologi Anne-Mari Kantasen mukaan KYSin päivystyksessä tehty toimintamallin muutos on varsinkin akuuttilääketieteen osalta iso, mutta ajan hengen mukainen.

- Päivystys muuttuu nyt paljon koko maassa, eikä vastaavat muutokset ole muuallakaan olleet ihan helppoja.  Minusta muutoksen alku on kuitenkin meillä sujunut yllättävän hyvin.

- Ohjaavana erikoislääkärinä olen myös itse joutunut opettelemaan uuden työskentelytavan, mutta se on oikeasti ollut ihan mukava juttu. Minulla on nyt päivittäin sekä neurologian että akuuttilääketieteen erikoistuvia ohjattavana ja juttukumppanina, ihania yksilöitä ja joukkuepelaajia kaikki.

Päivystyksessä tehdään vielä ennen joulua yhdessä henkilökunnan kanssa muutoksen vaikutuksista välianalyysi, minkä jälkeen siinä esille nousevat puutteet korjataan yhdessä kuntoon.

- Eli alussa ollaan, mutta varmasti matkalla kohti parempaa päivystystä, vakuuttaa Anne-Mari Kantanen.

Juttu on julkaistu Henkreikä-lehdessä 2/2018.